IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Националният гаранционен фонд е сред лидерите по ръст на гарантирания портфейл в Европа

Намаляват заемите за оборотен капитал за сметка на инвестиционните капиталови заеми – малките и средните компании се подготвят за бъдещ растеж и стабилност

11:45 | 07.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Националният гаранционен фонд (НГФ) от Групата на Българската банка за развитие заема второ място в европейската класация по ръст на гарантирания портфейл. Това показва годишният доклад на Европейската асоциация на гаранционните институции (AECM), базирана в Брюксел.

НГФ има ръст от 98,8% на гарантирания портфейл. За сравнение, средното повишение при 45-те дружества от 31 държави, членуващи в европейската асоциация, е 4%.

През миналата година дружеството е подкрепило близо 2 хиляди малки фирми да получат кредити за общо 471 млн. лв. Ръстът се засилва, като към края на първото полугодие на тази година подкрепените фирми са над 1500, а общият размер на финансиране е 320 млн. лв.

Най-новите тенденции в бранша, според актуалния доклад, показват преминаване към инвестиционни капиталови заеми и намаляване на заемите за оборотен капитал.

Това стратегическо пренасочване към дългосрочни инвестиции подчертава, че малките и средните компании в Европа се подготвят за бъдещ растеж и стабилност.

Националният гаранционен фонд е лидер в предоставянето на портфейлни гаранции за собствен риск към търговските банки в подкрепа на малкия бизнес в България.

От създаването си досега фондът е подпомогнал над 13 хиляди фирми, а издадените от него гаранции са на стойност 1,4 млрд. лв.

В резултат на това бизнесът е получил общо над 3,5 млрд. лв. ресурс. Гаранциите допълват обезпечението, като допринасят и за облекчаване на условията по кредитите.

Според статистиката всяко пето малко и средно предприятие в България ползва подкрепата на НГФ, за да получи финансиране.

Последна актуализация: 11:45 | 07.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Финанси виж още