IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централен банкер: Ако икономиката на САЩ се влоши, Фед ще я "поправи"

Според Остан Гулсби няма смисъл да се поддържа рестриктивна позиция, ако икономиката отслабва

20:35 | 05.08.24 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Председателят на Федералния резерв в Чикаго Остан Гулсби обеща, че централната банка ще реагира на признаци на слабост в икономиката и призна, че лихвените проценти може да са твърде рестриктивни в момента.

Запитан дали отслабването на пазара на труда и на производствения сектор може да предизвика реакция от страна на Фед, Гулсби не се ангажира с конкретен курс на действие. Той обаче заяви, че няма смисъл да се поддържа строга позиция, ако икономиката отслабва.

"Задачата на Фед е много проста: максимална заетост, стабилизиране на цените и поддържане на финансовата стабилност. Това е, което ще правим", заяви финансистът в интервю за CNBC.

Интервюто е проведено на фона на сътресения на пазарите по цял свят. Фючърсите, свързани с Dow Jones Industrial Average, поевтиняха с близо 1300 пункта, или близо 3%, след като доходността на държавните ценни книжа рязко спадна. Движенията продължиха низходящата траектория, започнала в четвъртък, ден след като Федералният резерв реши да не понижава лихвените проценти. Това породи опасения, че централните банкери се бавят прекалено много в облекчаването на паричната политика, тъй като инфлацията в САЩ намалява, а икономиката отслабва.

Тези опасения се засилиха в петък, когато Министерството на труда съобщи, че новите работни места извън селскостопанския сектор са се увеличили само със 114 хил., а равнището на безработица се е повишило до 4,3%. Това беше прието за сигнал, известен като правилото на Сахм, че икономиката на страната може да е в рецесия.

Остан Гулсби обаче не вярва това да е така.

"Данните за работните места са по-слаби от очакваното, но все още не изглеждат като рецесия", каза той. "Смятам, че за вземането на решения трябва да се гледа напред в бъдещето, за да се знае накъде се движи икономиката."

Той обаче посочи също, че политиката на Фед сега е рестриктивна - позиция, в която би трябвало да бъде, само ако изглежда, че икономиката прегрява. От юли 2023 г. централната банка поддържа основния си лихвен процент в диапазона между 5,25% и 5,5%, което е най-високото ниво от около 23 години.

"Трябва ли да намалим строгите ограничения? Няма да ни връзвам ръцете с прогнози какво трябва да се случи занапред, защото тепърва ще получаваме повече информация. Но ако не прегряваме, не би трябвало да затягаме паричната политика или да сме рестриктивни в реално изражение", каза той.

Представителите на централната банка на САЩ са съсредоточени върху "реалния" лихвен процент по федералните фондове, който е референтната стойност на Фед минус процента на инфлация. С намаляването на инфлацията реалният лихвен процент се повишава - освен ако Фед не реши да го намали. Сега реалният лихвен процент е около 2,73%. Централните банкери смятат, че дългосрочният реален лихвен процент е по-близо до 0,5%.

Пазарите очакват Федералният резерв да премине към агресивен режим на облекчаване, започвайки през септември с понижение на лихвения процент с 0,5 процентни пункта. Според инструмента FedWatch на CME Group трейдърите очакват Фед да намали лихвения процент с 1,25-1,5 процентни пункта до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Алехандро
преди 1 час
Аз лично не вярвам че FED ще се разбърза да намалява лихвения % , въпреки, че теоретично може и да свали 0.25% преди края на Септември без да имат общо събрание на губернаторите на Федералните банки.Да, това са кризите на Запад - спад от 2, 3%, лихви от 3, 4, 5%. За разлиа от някои други свръхдържави където нещата са засекретени и лихвите са между 20 и 50%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Това е един от няколко параметъра които показват потенциално забавяне на икономиката. Останалите параметри с ОК. Например ръста на GDP за второто тримесечие е 2.8% (сравнен с ЕС 0.3%). Но този един параметър беше достатъчне да изплаши инвеститорите и да започнат да разпродават. Индексите спаднаха между 2% и 3%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Алехандро
преди 1 час
Всички от месеци чакат и искат понижаване на лихвения % от 5% на 4.75%. FED не вижда причини за това и обяви евентуално спадане на главните лихви с около 0.25% през втората половина на Септември.А това което предизвика разпродажбата днес е един рапорт за миналото тримесечие за новите работни места. Бяха създадени 154,000 а борсите очакваха около 220,000.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още