IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Societe Generale продава свои подразделения за близо 1 млрд. евро

Главният изпълнителен директор Славомир Крупа се ангажира да увеличи печалбата и капитала, намалявайки разходите

10:36 | 05.08.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Societe Generale е договорила продажбата на британското си и швейцарското си подразделения за частно банкиране на швейцарската Union Bancaire Privee (UBP) за 900 млн. евро, обяви френският кредитор в понеделник, ускорявайки програмата си за продажба на активи.

SocGen заяви, че продаваните подразделения – SG Kleinwort Hambros и Societe Generale Private Banking Suisse, имат активи под управление за около 25 млрд. евро към края на 2023 г., съобщава Ройтерс.

Сделката позволява на UBP – една от водещите частни банки на Швейцария, да разшири дейността си извън страната, най-вече във Великобритания, където работи от близо 30 години, казва тя в отделно изявление.

Общите активи под управление на UBP възлизат на около 150,8 млрд. швейц. франка (178 млрд. долара) към края на юни.

SocGen каза във второ изявление, че е договорила продажбата и на 70% от акциите си в дъщерното си дружество в Мадагаскар на BRED Banque Populaire на BPCE за неназована сума.

SocGen заяви, че планира да завърши трите продажби до края на първото тримесечие на 2025 г., целейки да се раздели с неосновните си активи, за да подобри цялостното си представяне.

Главният изпълнителен директор Славомир Крупа се ангажира да увеличи печалбата и капитала, намалявайки разходите и продавайки част от активите.

Острият спад в цената на акциите на френската банка миналата година, след като понижи ключова цел за представянето на френското си подразделение за банкиране на дребно, засили натиска за възстановяване на цената на акциите.

SocGen заяви, че продажбата на SG Kleinwort Hambros и Societe Generale Private Banking Suisse ще повиши съотношението на основния капитал от първи ред (CET1) с около 10 базисни пункта, а продажбата на подразделението в Мадагаскар – да добави 2 базисни пункта.

Банката добави, че сега ще се фокусира върху частното си банкиране във Франция, Люксембург и Монако.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:36 | 05.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още