IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стурнарас от ЕЦБ все още предвижда още две намаления на лихвите през 2024 г.

Според него банката ще трябва да подпомогне изпитващата затруднения икономика на еврозоната

22:40 | 01.08.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  Yorgos Karahalis/Bloomberg
Снимка: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Възможно е да се наложи Европейската централна банка (ЕЦБ) да облекчи още повече паричната си политика, за да подпомогне изпитващата затруднения икономика в региона, като през тази година е вероятно да бъдат лихвените проценти да бъдат намалени още два пъти. Това смята гуверньорът на Гръцката централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Янис Стурнарас, цитиран от Bloomberg.

Централните банкери постигат напредък в борбата си с инфлацията, въпреки че слабата икономическа динамика, разкрита от последните данни, вероятно ще намали ценовия натиск повече от очакваното. Според финансиста от южната ни съседа обаче рисковете за инфлационните перспективи сега са балансирани.

"Все още очаквам две намаления на лихвените проценти през тази година, ако дезинфлацията продължи според очакванията", каза Стурнарас в интервю. "Ние сме на прав път. Растежът е по-слаб от очакваното, което също говори в полза на намаляване на разходите по заемите", добавя той.

Запитан дали през септември може да се очаква ново облекчение на паричната политика, той каза само, че решението ще зависи от данните, като се вземе предвид "цялата налична информация".

Поредица от икономически доклади тази седмица предложиха разнопосочни сигнали на централните банкери. След като Германия неочаквано се върна към свиване, растежът на валутния съюз през второто тримесечие се оказа малко по-слаб от прогнозирания от ЕЦБ. Междувременно инфлацията се ускори през миналия месец.

"Нашите прогнози предполагат, че инфлацията ще се забави плавно и бързо, но пътят остава неравен в среда на голяма несигурност", посочи Янис Стурнарас. "Данните за юли, сочещи инфлация от 2,6%, се вписват в тази картина и са в съответствие с нашите прогнози", коментира той в интервюто.

Секторът на услугите се очертава като ключов фокус на фона на опасенията, че силното увеличение на заплатите ще доведе до упорита инфлация. Гуверньорът на Гръцката централна банка обаче предупреди да не се поставя прекалено голям акцент върху тези фактори, като заяви, че те "реагират късно на забавящата се инфлация".

"Ето защо може да бъде подвеждащо да се отдава прекалено голямо значение на текущите данни", каза той. "Перспективните показатели сочат спад в растежа на заплатите през 2025 г.", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още