IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Английската централна банка намали лихвите за първи път от над четири години

Все още не е ясно кога може да се очаква второ облекчаване на паричната политика

14:30 | 01.08.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Английската централна банка (АЦБ) намали разходите по заемите за първи път от повече от четири години. Така след заседанието на финансовата институция в четвъртък основният лихвен процент във Великобритания бе понижен до 5%, предаде CNBC.

Макар че няколко анализатори изразиха мнение, че АЦБ може да обяви понижение на лихвения процент по време на августовското си заседание, липсата на ясни сигнали от страна централната банка беше забулила решението в несигурност.

Централните банкери в крайна сметка гласуваха с 5:4 в полза на намалението, като гуверньорът Андрю Бейли заяви, че занапред финансовата институция ще продължи да действа предпазливо.

Към 8:15 ч. местно време в Лондон пазарите виждаха 61% вероятност за намаляване на основния лихвен процент с 25 базисни пункта на заседанието през август, въпреки че инфлацията във Великобритания вече се движи в целта на АЦБ от 2%.

Банковият лихвен процент се задържа на 16-годишния връх от 5,25% от август 2023 г. насам.

Днес не бяха дадени конкретни насоки за това къде могат да се установят лихвените проценти в обозримото бъдеще, нито за скоростта на намаленията през следващите месеци.

"Инфлационният натиск отслабна достатъчно, за да можем да намалим лихвените проценти днес", посочи Бейли в изявлението си. "Но трябва да се уверим, че инфлацията ще остане ниска, и да внимаваме да не намалим разходите по заемите твърде бързо или твърде много."

Макар че растежът на потребителските цени в Обединеното кралство отново достигна желаното равнище, основният ценови натиск остава неудобно висок. АЦБ съобщи, че общата инфлация ще се върне до 2,7% до края на годината и че това, което ще се случи след ускоряването ѝ, зависи от това как ще се покачват заплатите и цените на услугите. Инфлацията в сектора на услугите беше 5,7% през юни, което е доста над прогнозата на финансовата институция за 5,1%, а ръстът на заплатите спадна бавно. 

Икономиката на страната също така се възстановява от рецесията по-силно от очакваното. Английската централна банка повиши прогнозата си за растежа за тази година от 0,5% на 1,25%, но остави прогнозите за 2025 г. и 2026 г. непроменени на 1% и 1,25%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 01.08.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още