IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Решението на Японската централна банка може да се окаже по-важно от това на Фед

Централните банкери в Токио са по-склонни към изненади от тези във Вашингтон

11:04 | 30.07.24 г.
Гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Гуверньорът на ЯЦБ Казуо Уеда. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Трейдърите навлизат в седмицата с повишено внимание към заседанието на Федералния резерв, което ще приключи в сряда и на което се очаква централната банка на САЩ да остави лихвения си процент непроменен. Това крие риск от подценяване на заседанието на представителите Японската централна банка (ЯЦБ) по-рано същия ден, пише Bloomberg.

Зашеметяващото поскъпване на йената през миналата седмица и последиците от него за световните пазари превръщат срещата на ЯЦБ в ключово събитие тази седмица. Очакваните резултати от заседанието би трябвало да са положителни за йената.

Прогнозите са, че централната банка в Страната на изгряващото слънце ще започне количествено затягане, като трейдърите виждат голям шанс и за повишаване на лихвите. Същевременно пазарите очакват намаляването на лихвените проценти на Фед през септември и никаква промяна по паричната политика утре.

Централните банкери в Токио са по-склонни към изненади от тези във Вашингтон. Изминалите месеци от мандата на гуверньора на ЯЦБ Казуо Уеда бяха белязани от разочарования за тези, които очакваха решителни действия, въпреки че основната инфлация в страната се задържа на или над целта на централната банка от април 2022 г. насам. Това дава предпоставка за появата на изненади - дори задържането може да донесе такава, ако набелязаният път за съкращаване на покупките на облигации и повишаване на лихвите е достатъчно смел.

Йената изглежда готова да се покачи отново, ако комбинацията между политиките на Японската централна банка и Федералния резерв е благоприятна за валутата. Но несигурността на световните пазари на фона на продължаващите геополитически сътресения също заплашва да се влее в микса. Свидетелство за това е тенденцията през последните няколко седмици японската валута да се връща към ролята на убежище, която мнозина смятаха за отдавна загубена.

Това прави рисковите активи вече уязвими от опасенията, че преминаването на Фед към облекчаване на условията сигнализира за силно забавяне на икономиката на САЩ. Предстои „приземяване“ и то може да бъде твърдо, а не меко.

Ново засилване на йената се очертава като силен риск, който може да предизвика нови ликвидационни сделки. През този месец корелацията между долара и йената и индекса S&P 500 стана положителна за първи път от второто тримесечие на 2023 г. насам, когато глобалните банкови колебания породиха опасения за рецесия.

С всеки изминал ден спекулациите относно перспективата за повишаване на лихвените проценти се засилват, след като водещи политически лидери, включително министър-председателят, намекнаха за необходимостта от нормализиране на паричната политика в краткосрочен план.

Фактът, че валутата възстанови стойността си спрямо долара с впечатляващите 10 йени от тридесетилетното дъно в началото на месеца, не попречи на някои очаквания за повишение на лихвите през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 30.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още