IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Срещата на Фед другата седмица е "горещият картоф" за инвеститорите

Според прогнозите лихвите в САЩ няма да бъдат намалени сега, но централната банка ще подготви почвата за понижение през септември

14:24 | 27.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инвеститорите очакват с нетърпение срещата на Федералния резерв на САЩ за лихвите, която ще се състои през следващата седмица.

Според прогнозите Федералната комисия за отворените пазари няма да промени основната лихва на това заседание, но ще подготви почвата за понижение през септември, пише Ройтерс.

Последните данни показаха забавяне на пазара на труда и охлаждане на инфлацията в САЩ, което поставя намаляването на лихвите през септември на сцената.

Основната инфлация, която е предпочитан измерител от Фед, се повишава с 0,2% през юни в сравнение с май и с 2,6% в сравнение с юни 2023 г. Прогнозите бяха за ръст от, съответно, 0,2% и 2,5%.

Председателят на Фед Джером Пауъл вероятно ще подчертае тези данни на пресконференцията, която ще даде след края на срещата, както и зависимостта от вземането на решенията на централната банка от данните, според бележка на Macquarie.

Въпреки че инфлацията е основният фокус на Федералния резерв, откакто цикълът му на повишаване на лихвените проценти започна повече от две години, от Macquarie смятат, че забележките на Пауъл относно отслабването на пазара на труда ще бъдат ключови.

Последните данни за заетостта в САЩ, с изключение на сектора на земеделието, показаха, че безработицата се е повишила до малко над 4%. Същевременно Фед предвиждаше безработицата да не превиши 4% тази година.

През последните седмици Федералният резерв се сблъска с все повече призиви да се откаже от политиката си за по-високи лихви за по-продължителен период от време, защото в противен случай рискува да пропусне „мекото кацане“ на икономиката.

Основните опасения са свързани с това, че подходът на Фед, който се основава на данните за икономиката, носи риск централната банка да намали лихвите твърде късно, ако инфлацията през следващите месеци изненадва пазарите и институцията с ръстове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 27.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
alekseevyxa
преди 4 часа
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:-- https://use.my/woodman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още