IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ: Банките трябва да дадат приоритет на разходите за киберзащита

По-рано кибертест на финансовата институция разкри съществени слабости при някои кредитори в региона

18:43 | 26.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Банките в еврозоната трябва да продължат да инвестират в способността си да реагират на хакерски атаки. Това посочват от Европейската централна банка, след като преди дни ключов кибертест на финансовата институция разкри съществени слабости при някои кредитори в региона.

„Банките трябва да дадат приоритет на инвестициите в киберсигурността и да я разглеждат като жизненоважен стратегически компонент, който е в основата на тяхната оперативна устойчивост“, заяви Анели Туоминен, член на Надзорния съвет на ЕЦБ, цитирана от Bloomberg.

Оповестеният миналата седмица тест включва общо 109 кредитора, като някои са изправени пред сериозен надзор въз основа на тяхната важност. По време на теста, стартирал през януари, банките е трябвало да се справят със симулирана успешна кибератака и да обявят мерките си пред регулатора.

Не се очаква ЕЦБ да публикува резултати за отделните кредитори. Регулаторът обаче ще постави крайни срокове за банките да предприемат стъпки, за да елиминират проблеми, които са станали очевидни. Това обикновено се прави в редовни оценки на рисковете, пред които са изправени отделните банки.

Базираната във Франкфурт централна банка определи теста като упражнение за подобряване на управлението на риска на банките, а не като изпит, който ще окаже пряко влияние върху капиталовите им изисквания. Оттогава насам няколко атаки срещу доставчици на услуги и последиците от неотдавнашния глобален ИТ срив подчертаха уязвимостта на световната финансова система.

„Банките трябва да гарантират, че техните възможности за възстановяване са достатъчни, за да се справят с най-лошия сценарий“, пише още Анели Туоминен в публикация в блога си в петък. Кредиторите трябва да са в състояние да „изпълнят целите си за възстановяване, за да защитят активите и данните на клиентите, да поддържат доверието в банковата система и в крайна сметка да запазят финансовата стабилност“, добави тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 26.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още