IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Revolut получи дългоочаквания банков лиценз във Великобритания

Засега той е в сила с някои ограничения - обичайна практика за нови банки в страната

10:17 | 25.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Финтехът Revolut Ltd. съобщи, че е получил подготвителен банков лиценз от британските регулатори, заемайки позиция за следващата си фаза на растеж.

Службата за пруденциално регулиране е дала разрешението, но с някои ограничения – обичайна практика за нови банки във Великобритания – позволявайки на базираната в Лондон компания да влезе в т.нар. етап на мобилизиране, става ясно от позицията на Revolut, цитирана от Bloomberg.

Пълен лиценз скоро ще може да позволи на финтеха да предлага на своите над 9 млн. клиенти във Великобритания овърдрафти, заеми и спестовни продукти.

Това е „значителна стъпка напред за Revolut“ и нейните клиенти, коментира в прессъобщение главният изпълнителен директор за Великобритания Франческа Карлеси.

С получен лиценз потребителските сметки към Revolut във Великобритания ще се покриват от британската Компенсаторна схема за финансови услуги, която защитава потребителски депозити до 85 хил. паунда (109 500 долара).

Компанията за първи път подаде заявление за банков лиценз на Острова в началото на 2021 г. Мобилизационният етап, който може да продължи до година, позволява на компанията да изпробва системите си, докато постепенно пуска нови услуги.

В началото на месеца Revolut представи отчета си за изминалата година. Компанията отчете рекордна печалба от 545 млн. долара в световен мащаб през 2023 г., като това е трета поредна година, в която необанката отчита нетна печалба. 

Само в България индивидуалните клиенти на компанията са се увеличили с 44%. За първите 6 месеца на годината броят на българските клиенти на дребно се е повишил с 16% спрямо същия период на 2023 г. и броят им е напът да надхвърли 1 млн. до началото на 2025 г.

Към 31 декември 2023 г. българските клиенти на Revolut са депозирали в сметките си над 323 млн. паунда (над 746 млн. лв., или около 407 млн. долара). Това показва ръст от 55% спрямо 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 25.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още