IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канадската централна банка отново намали лихвените проценти

Централните банкери понижиха овърнайт лихвата до 4,5% в сряда

23:04 | 24.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Brett Gundlock/Bloomberg
Снимка: Brett Gundlock/Bloomberg

Канадската централна банка намали лихвените проценти с четвърт процентен пункт на второ поредно заседание и сигнализира за по-нататъшно облекчаване на паричната си политика, тъй като опасенията за инфлацията намаляват, предаде Bloomberg.

Централните банкери, ръководени от гуверньора Тиф Маклем, понижиха овърнайт лихвата до 4,5% в сряда, както се очакваше от пазарите и икономистите в анкета на Bloomberg. Те смятат, че растежът продължава да охлажда инфлацията, и заявиха, че прекарват повече време в обсъждане на икономическите препятствия.

Маклем отново заяви, че е разумно да се очакват по-нататъшни понижения на лихвените проценти и че банката ще взема решенията си едно по едно, отхвърляйки очакванията, че банката е на предварително определен път на намаляване.

Централните банкери твърдят, че са продължили да постигат напредък в овладяването на ценовия натиск и че връщането към целевото равнище на инфлация от 2% е „на хоризонта“. Индексът на потребителските цени за юни, който показа, че инфлацията се е забавила до 2,7% на годишна база, също сочи забавяне на основния ценови натиск.

Централните банкери изглеждат по-убедени, че ценовият натиск в Канада е под контрол, като все повече се съсредоточават върху запазването на „мекото приземяване“ на икономиката. Това е значителна промяна в отношението на банката към инфлацията.

През юни Канадската централна банка стана първата от Г-7, която намали разходите по заемите. Оттогава Европейската централна банка също започна да облекчава лихвите. Напоследък пазарите и икономистите са все по-убедени, че Федералният резерв също ще започне облекчаване на паричната си политика през есента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още