IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Deutsche Bank с първа загуба от четири години

Основната причина са заделените 1,3 млрд. евро по делото около Postbank

09:35 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Deutsche Bank отчете загуба за второто тримесечие – първата от четири години насам, след като задели 1,3 млрд. евро като провизии заради проточилото се дело на инвеститори по придобиването на Postbank, съобщава Ройтерс.

Загубата на най-големия германски кредитор счупи серията от 15 последователни тримесечия на печалба, носейки неуспех за преструктурирането на банката под управлението на главния изпълнителен директор Кристиан Зевинг.

Нетната загуба, разпределима между акционерите, възлиза на 143 млн. евро за тримесечието. За сравнение, година по-рано банката отчете печалба от 763 млн. евро. Това все пак е над очакванията на анализаторите за загуба около 280 млн. евро.

Банката увеличи и прогнозата си за провизиите за кредитни загуби за цялата година.

Ръководителите на Deutsche Bank въпреки това казаха, че банката ще изпълни целите си.

Банката е „на път да постигне на целите ни за 2025 г. и ангажименти за плащания към акционерите“, каза Зевинг.

Тримесечният отчет на банката е част от серия от доклади от най-големите кредитори в Европа, като инвеститорите следят дали печалбите от по-високите лихвени проценти са се изчерпали и дали политическите конфликти във Франция, Великобритания и САЩ оказват влияние върху настроенията.

Правният проблем на Deutsche се фокусира около Postbank, с нейните милиони клиенти и корени в пощенската система на страната, която Deutsche започна да придобива по време на световната финансова криза от 2008 г.

С покупката Deutsche искаше да разшири обхвата си в Германия със стабилен поток от приходи след години на бърза международна експанзия.

Вместо това Postbank се превърна в източник на потребителски оплаквания, регулаторен контрол, битки със служителите и дългогодишни и скъпи съдебни дела.

Исковете, в които се твърди, че Deutsche е платила твърде малко за покупката на Postbank, се въртят из съдилищата от години.

Deutsche заяви през април, че все още силно оспорва твърденията, но че е решила да задели провизия по делата в размер на 1,3 млрд. евро. Това беше изненадващ ход, който остави инвеститорите неподготвени и доведе до спад от 9% на цената на акциите.

Най-големият източник на приходи на Deutsche през второто тримесечие е разрастващото се инвестиционно банкиране, което има дейност от Сидни до Ню Йорк. Приходите са нараснали с 10% спрямо година по-рано, в съответствие с очакванията, макар и под средното увеличение от 16% при големите конкуренти в САЩ.

За разлика от инвестиционното банкиране, приходите от банкирането на дребно и корпоративно банкиране на Deutsche спадат.

Deutsche Bank вече не планира второ обратно изкупуване на акции тази година заради заделената провизия.

„За тази година мисля, че предпазливостта ще ни наложи да се оттеглим от търсенето на разрешение за второ обратно изкупуване“, каза главният финансов директор Джеймс фон Молтке в интервю за Bloomberg TV.

Ако има положителен резултат от съдебно дело около Postbank, насрочено за следващия месец, това „със сигурност ще промени нашата позиция“, посочи той.

Въпреки това Deutsche Bank остава в състояние значително да надхвърли средносрочната си програма за разпределение на капитал в размер на 8 млрд. евро, заяви Джеймс фон Молтке.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още