IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на приходите от търговия с ценни книжа подкрепи резултатите на BNP Paribas

Френската банка надмина очакванията за печалбата през второто тримесечие въпреки слабото представяне на звеното за банкиране на дребно във Франция

09:43 | 24.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Френската банка BNP Paribas обяви по-добра от очакванията печалба през второто тримесечие, след като приходите от инвестиционно банкиране са се увеличили благодарение на ръста на търговията с ценни книжа. Това е компенсирало резкия спад на нетните приходи от лихви в бизнеса ѝ с банкиране на дребно във Франция, предава Ройтерс.

Най-голямата банка в еврозоната по пазарна стойност съобщи, че нетната ѝ печалба през второто тримесечие е нараснала с 21% спрямо същия период на миналата година до рекордните 3,4 млрд. евро. Тя е надминала средната прогноза от 2,91 млрд. евро на 16 анализатори, до които се е допитала.

Приходите на банката са се повишили с 8% до 12,3 млрд. евро, надминавайки средната прогноза за 11,9 млрд. евро. Провизиите, или заделените пари за лоши заеми, са по-ниски от очакванията в размер на 752 млн. евро.

Резултатите на BNP са били подкрепени от ръста от 58% на приходите от продажби на звеното ѝ за търговия с ценни книжа и брокерски услуги, включващи улесняване на закупуването, продажбата и заемането на акции и осигуряването на други услуги на клиенти като хедж фондове.

BNP съобщи, че общите приходи на инвестиционното банкиране през второто тримесечие са нараснали с 12% на годишна база до 4,48 млрд. евро.

Резултатите ще подкрепят главния изпълнителен директор Жан-Лоран Бонаф, който превърна звеното за инвестиционно банкиране на BNP в ключов двигател на плановете за растеж, но изпитва затруднения да повиши цената на акциите на банката през последните месеци.

Книжата ѝ са поскъпнали само с 3,3% от началото на 2024 г. спрямо ръст от близо 22% на банковия индекс Stoxx Europe 600, повлечени надолу отчасти от слабото представяне на кредитора и отчасти от политическата несигурност през последно време след решението на президента Еманюел Макрон да насрочи предсрочни парламентарни избори.

BNP, чийто годишни приходи от пазарни дейности са се увеличили със средно над 7,5% от 2021 до 2025 г., се представя по-добре в инвестиционното банкиране през второто тримесечие в сравнение с някои конкуренти на Wall Street.

Франция отчита бавно възстановяване на първичните публични предлагания през 2024 г. с листванията на компаниите Exosens и Planisware, при които BNP е била глобален координатор.

Приходите на BNP от търговия с инструменти с фиксирана доходност, валута и суровини са намалели през второто тримесечие със 7% поради спад на търсенето, особено на суровини.

Подразделението за банкиране на дребно на банката във Франция е отчело намаляване с 11% на нетния лихвен доход – разликата между печалбата на банките от заеми и плащанията им по депозити.

Растящият нетен лихвен доход увеличиха приходите в хазната на банките тази година, но анализаторите са притеснени от забавяне, тъй като Европейската централна банка започна да намалява лихвите.

BNP потвърди целите си за цялата година, включително ръст на приходите от над 2% спрямо разпределените приходи през 2023 г. и нетна печалба от над 11,2 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 24.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още