IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турската централна банка запази лихвения процент на ниво от 50%

Очаква се годишната инфлация да се забави от сегашното си равнище от малко под 72%

15:51 | 23.07.24 г. 2
Гуверньорът на Турската централна банка Фатих Карахан.Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Турската централна банка Фатих Карахан.Снимка: Bloomberg L.P.

Турската централна банка удължи паузата си по отношение на лихвените проценти четвърти месец, като обеща да запази ограничителната си позиция, докато не забележи трайно забавяне на месечното нарастване на цените, предаде Bloomberg.

Комисията по парична политика на банката, ръководена от гуверньора Фатих Карахан, остави във вторник едноседмичния репо лихвен процент на ниво от 50%, в съответствие с прогнозите на всички анализатори, анкетирани от Bloomberg. Централните банкери също така предупредиха, че месечната инфлация „временно ще се ускори“ през юли.

„В допълнение към високото ниво и устойчивостта на инфлацията в сектора на услугите, инфлационните очаквания, геополитическите рискове и цените на храните поддържат ценовия натиск“, се казва в изявлението на финансовата институция.

Потребителската инфлация се забави през юни за първи път от осем месеца, но остава над 14 пъти по-висока от официалната цел от 5%. Карахан се опита да потуши спекулациите за преждевременно облекчаване на паричната политика, като заяви, че иска да се увери, че може да постигне целите за инфлацията след тази година, преди да обсъжда намаляване на разходите по заемите.

Гуверньорът заяви, че само увеличението на цените на електроенергията и данъците ще добави 1,5 процентни пункта към месечната инфлация през юли.

Това накара някои анализатори да преразгледат прогнозите си, като Еркин Исик от QNB Finansbank прогнозира, че увеличението на цените ще достигне 4% този месец. Банката призна, че инфлацията ще се ускори „временно“, но заяви, че основната тенденция ще бъде слабо засегната.

Очаква се годишната инфлация все пак да се забави от сегашното си равнище от малко под 72% поради т.нар. базов ефект, който се дължи на сравняването на цените с бързото им нарастване през предходната година.

Анкара си поставя за цел да постигне инфлация от 14% до края на следващата година, докато домакинствата очакват показателя да възлиза на 71,5% за следващите 12 месеца - разлика, която според централната банка затвърждава цикъла на покачване на цените.

Решението за лихвите следва повишението на кредитния рейтинг на Турция с две степени от Moody's миналата седмица - първото повишение от 11 години насам. Това е решение, което според агенцията е оправдано от повишеното доверие в паричната политика на централната банка. По този начин рейтингът на южната ни съседка остана на ниво В1, четири нива под инвестиционния клас.

Morgan Stanley заяви, че повишаването на рейтинга може да привлече „по-качествени“ чуждестранни потоци към турските активи, като отбеляза, че трайното доверие във валутата ще изисква значително и устойчиво забавяне на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
тошко_стоте_акаунта
преди 1 час
До: Алех**, Модерацията, този за какво го търпите, няма един коментар, който дори да се доближава до нивото на "Инвестор", до един са подходящи за пик, блитц, и тем подобни, изпълнени са със цинизъм, олигофренизъм, гнусотия. Али, пък ви харесват, щото е многоакаутник, и генерира трафик!? Напратете медията платена, с абонамент!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Алехандро
преди 2 часа
Много бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още