IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Де Гиндос: Септември е по-подходящ за вземане на решения от ЕЦБ

По думите му всички измерители на основната инфлация се понижават

10:31 | 23.07.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде в по-добра позиция да вземе решение относно лихвените проценти на следващото заседание на Управителния съвет през есента. Това заяви заместник-председателят на финансовата институция Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

„През септември ще разполагаме с повече информация и особено с нови макроикономически прогнози, така че ще можем по-добре да преоценим позицията си по паричната политика“, каза той пред Europa Press. „От гледна точка на данните септември е много по-подходящ месец за вземане на решения, отколкото беше юли“.

Миналата седмица ЕЦБ запази лихвените проценти, като председателят ѝ Кристин Лагард заяви, че резултатът от следващото заседание по паричната политика на 11-12 септември е „широко отворен“. Макар че пазарите разчитат на още две намаления на лихвите през тази година, централните банкери стават все по-малко уверени, че подобен път е реалистичен, и не искат инвеститорите да приемат, че намалението на следващото заседание е свършен факт.

„Сегашното ниво на несигурност е огромно, така че трябва да бъдем предпазливи при вземането на решения“, категоричен е Луис де Гиндос. „До края на годината инфлацията ще бъде около сегашните нива“, добави още централният банкер.

По думите му всички измерители на основната инфлация се понижават, поради което процесът на дезинфлация ще продължи от началото на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 23.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още