IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казимир от ЕЦБ: Намаляването на лихвите през септември не трябва да се приема за даденост

Централните банкери са по-малко уверени, че пътят към още две намаления през тази година е реалистичен

13:25 | 22.07.24 г.
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Пазарните залози за още две намаления на лихвените проценти на Европейската централна банка през тази година не са „напълно погрешни“, но облекчаването на паричната политика не бива да се приема като „даденост или основен сценарий“. Това смята гуверньорът на Словашката централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир, цитиран от Bloomberg.

„Напът сме да се върнем към нашата целева инфлация от 2%, но явно още не сме стигнали до нея“, посочи той в статия в понеделник. „Поради различни фактори, както вътрешни, така и глобални, все още съществува немалък риск от повторно възникване на инфлационен натиск.“

Миналата седмица ЕЦБ взе решение да запази разходите по заемите без промяна, а председателят ѝ Кристин Лагард заяви, че резултатът от следващото заседание по паричната политика на 11-12 септември е „широко отворен“.

При все още продължаващия инфлационен натиск централните банкери са все по-малко уверени, че пътят за още две намаления през тази година е реалистичен. Те не искат инвеститорите да приемат, че намалението на разходите по заемите на следващата среща е свършен факт.

„Не е необходимо да прибързваме с решенията си“, каза още Петер Казимир, повтаряйки думите на ирландския си колега Габриел Махлуф от уикенда. „Насладете се на лятното затишие и изчакайте дългоочаквания нов преглед на ситуацията през септември. Предстоящите данни, съчетани с нови прогнози, ще подготвят почвата за всички необходими решения“, добави централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още