IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската централна банка намали основния си лихвен процент

Скромното понижение до 1,7% от 1,8% в понеделник вероятно ще има ограничено въздействие

10:01 | 22.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската централна банка увеличи подкрепата си за икономиката с изненадващо намаляване на лихвените проценти в опит да подкрепи растежа, след като липсата на решения за краткосрочни стимули от Третия пленум на Комунистическата партия миналата седмица разочарова инвеститорите, предаде Bloomberg.

Финансовата институция понижи седемдневната обратна репо лихва - ключов краткосрочен лихвен процент - за първи път от почти една година насам. Банките в страната последваха този ход около час по-късно, като намалиха основните си референтни лихвени проценти по кредитите, правейки по-евтино тегленето на ипотечни и други заеми.

Макар и скромни, съгласуваните действия подчертаха неотложността на властите да подкрепят икономиката, която расте с най-бавния темп от повече от година. Те бяха обявени само ден след като партията публикува обширен документ, в който се потвърждава планът на президента Си Дзинпин да постави технологиите в центъра на икономическото бъдеще на Поднебесната империя, като същевременно се допуска забавяне на растежа в краткосрочен план.

Китайската централна банка намали лихвените проценти. Изображение: Bloomberg Китайската централна банка намали лихвените проценти. Изображение: Bloomberg

На провеждания два пъти в десетилетието Трети пленум беше потвърдено желанието на Пекин да се въздържа от масирани стимули, тъй като се стреми да пренасочи двигателите на растежа от захранваните с дълг сектори като недвижимите имоти. Си разкри планове за подпомагане на задлъжнелите местни власти, но заседаващите лидери миналата седмица не показаха, че ще опитат да стимулират търсенето или да ограничат срива на имотния пазар, който тегне над икономика № 2 в света.

Умерено намаление

За последен път Китайската централна банка понижи седемдневната лихва с 10 базисни пункта през миналия август, заедно с намаляване на едногодишния референтен лихвен процент. Оттогава насам натискът за обезценяване на валутата на страната ограничава възможностите на централната банка за намаляване на разходите по заемите.

Скромното понижение до 1,7% от 1,8% в понеделник вероятно ще има ограничено въздействие върху търсенето на кредити. То отразява „реактивния характер на облекчаването“, смятат икономисти от Morgan Stanley, като добавят, че това предполага рискове за прогнозата им за целогодишния икономически растеж от 4,8%.

В комюнике, публикувано в четвъртък вечер след приключването на Третия пленум, Пекин повтори ангажимента си да постигне целта за растеж от около 5% за 2024 г., но липсата на сигнали за стимулиране бе посрещната зле от купувачите на акции при отварянето на пазарите на следващия ден.

В по-подробен документ, публикуван в неделя, се излагат плановете на Комунистическата партия за укрепване на финансите на местните власти в Поднебесната империя, включително чрез прехвърляне на повече приходи от централната към местната хазна. Това би могло да стимулира централните банкери да увеличат потребителските разходи, въпреки че всякакъв ефект върху потреблението вероятно ще отнеме време.

Китай се намира в най-дългата серия от дефлация от 1999 г. насам, като цените в цялата икономика се понижават вече пет поредни тримесечия. Това означава, че реалните лихвени проценти - които са коригирани спрямо промените в цените - остават високи, а това отслабва въздействието на всяко умерено облекчаване.

Междувременно нарастват очакванията за допълнително облекчаване на паричната политика през следващите месеци, тъй като се очаква Федералният резерв да започне цикъла си на намаляване на лихвените проценти през септември. Това би намалило разликата в лихвените проценти между двете държави и би облекчило натиска върху юана, давайки на Пекин повече свобода на действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 22.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още