IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бивш представител на Фед: Намаляване на лихвите през септември е много вероятно

„Това не означава, че ще бъде започнат стабилен цикъл на понижения", смята Робърт Каплан

16:33 | 18.07.24 г.
Снимка: Cole Burston/Bloomberg
Снимка: Cole Burston/Bloomberg

Федералният резерв вероятно ще намали лихвените проценти през септември с оглед на неотдавнашния напредък по отношение на инфлацията, но този ход вероятно няма да отбележи началото на пълноценен цикъл на облекчаване на паричната политика. Това смята бившият председател на Фед в Далас Робърт Каплан, цитиран от Bloomberg.

„Пътят на разходите по заемите през септември е доста ясен“, заяви финансистът, който напусна централната банка на САЩ през октомври 2021 г. и сега е заместник-председател на Goldman Sachs Group. „Мисля, че има голям шанс и за още едно намаление през декември“.

„Това обаче не означава, че ще бъде започнат стабилен цикъл на намаляване на лихвите, защото фискалните дефицити са високи, а цените на енергията остават завишени“, предупреди Каплан. „Решенията ще се вземат на заседанията едно по едно.“

Бившият централен банкер говори на събитие в Токио, след като през последните седмици редица представители на Фед, включително председателя Джером Пауъл, отбелязаха, че централната банка е постигнала известен напредък в забавянето на инфлацията до целта от 2%, въпреки че не дадоха насоки кога биха пристъпили към намаляване на лихвените проценти.

Инфлацията в САЩ се забави през второто тримесечие, като т.нар. основен индекс на потребителските цени нарасна само с 0,1% през юни, отбелязвайки най-малкия месечен напредък от 2021 г. насам.

Що се отнася до Япония, Каплан отбеляза, че икономиката е изправена пред сериозни предизвикателства поради демографските тенденции, които водят до намаляване на работната сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 18.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още