IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трейдърите ограничават залозите за намаляване на лихвите на АЦБ през август

Инфлацията при услугите на Острова остана по-висока от очакваното

11:44 | 17.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Трейдърите са все по-убедени, че Английската централна банка (АЦБ) ще запази лихвените проценти без промяна през следващия месец, след като данните за инфлацията във Великобритания показаха упорит натиск върху цените, пише Bloomberg.

В сряда пазарите оцениха шанса за понижение с четвърт пункт на заседанието на централната банка през август на около 30%, което е спад от малко под 50% във вторник. 

Макар че потребителските цени в Обединеното кралство са се повишили с 2% през юни спрямо година по-рано - със същия темп като предходния месец, инфлацията при услугите остава по-висока от предвиденото от АЦБ в последните ѝ прогнози. Централните банкери следят по-внимателно именно този показател, черпейки от него информация за основната тенденция при инфлацията.

Трейдърите се съмняват в понижение на лихвите през август след данните за инфлацията в Обединеното кралство. Изображение: Bloomberg Трейдърите се съмняват в понижение на лихвите през август след данните за инфлацията в Обединеното кралство. Изображение: Bloomberg

„Днешните данни би трябвало да затворят вратата за намаляване на лихвените проценти през август“, заяви Зара Ноукс, глобален пазарен анализатор в J.P. Morgan Asset Management.

Очакванията, че лихвените проценти ще останат високи за по-дълго време, стимулираха паунда, който се възстанови от по-ранния си спад и се търгува с 0,1% по-високо на ниво от 1,2989 за долар. Така британската валута се доближи до едногодишен връх.

Представители на АЦБ, включително главният икономист Хю Пил, изразиха загриженост относно задържащите се инфлационни сили на пазара на труда и в сектора на услугите. Те сигнализираха, че искат да видят по-конкретни доказателства, че ценовият натиск отслабва, преди да пристъпят към облекчаване на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още