IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Французин от ливански произход застава начело на най-голямата банка в Европа

Жорж Елхедри ще замени Ноел Куин като главен изпълнителен директор на HSBC от септември

10:02 | 17.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

HSBC Holdings съобщи в сряда, че главният финансов директор Жорж Елхедри ще стане главен изпълнителен директор на групата - избор, който изтъква предпочитанието на глобалния кредитор към приемственост в усилията му да стимулира растежа, предава Ройтерс.

50-годишният Елхедри, който става третият главен изпълнителен директор на HSBC за по-малко от осем години, ще замени отиващия си ръководител Ноел Куин от 2 септември. 160-годишната банка традиционно назначава вътрешен човек за главен изпълнителен директор.

От 2020 г. Елхедри е съпредседател на звеното за глобално банкиране и пазари, където са търговията с ценни книжа и инвестиционното банкиране на HSBC.

Роденият в Ливан Елхедри, който започна кариерата си в банковата сфера като лихвен анализатор, се присъедини към HSBC през 2005 г. и беше определен изненадващо за наследник на Юън Стивънсън като главен финансов директор през октомври 2022 г., само седмици след като се завърна от едногодишен отпуск.

Той също така е ръководил HSBC за Близкия изток, Северна Африка и Турция като главен изпълнителен директор на това подразделение между юли 2016 г. и февруари 2019 г.

„Работейки с талантливия ни екип, нямам търпение да предоставим изключителна стойност на нашите клиенти и инвеститори, като стимулираме силно представяне в траекторията на устойчивия растеж“, заяви Елхедри в съобщението на банката за назначаването му.

Куин, който ръководи глобалния кредитор пет години, ще остане главен изпълнителен директор, докато наследникът му встъпи в длъжност. Неговото изненадващо оттегляне беше обявено през април и тогава той заяви, че иска по-добър баланс между работа и личен живот и планира да започне портфолио кариера.

Под ръководството на Куин бяха продадени редица активи, той преведе банката през пандемията и стремеж на разбунтували се инвеститори да я пречупят и също така изведе кредитора до рекордна печалба.

Ходът е предприет в момент, когато HSBC, най-голямата банка в Европа от гледна точка на активи и с баланс от 3 трлн. долара, залага на историческите си азиатски връзки, за да увеличи печалбата си.

След финансовата криза през 2008 г. HSBC вече сви глобалното си присъствие с около една четвърт, като излезе от пазари с нисък растеж, за да вложи капитали и ресурси в Азия.

Книжата на банката са поскъпнали със 7% тази година спрямо 18% ръст на банковия подиндекс в Stoxx Europe.

HSBC съобщи, че ще обяви наследника на Елхедри като главен финансов директор на компанията в подходящ момент. Преди съобщението банката обмисляше финансови стимули и преразпределяне на ключови проекти, за да задържи хората, които са пренебрегнати за ръководния пост, съобщиха двама запознати с разговорите източници пред Ройтерс.

HSBC ще обяви годишните си резултати на 31 юли. Книжата на банката се търгуваха почти без промяна на борсата в Хонконг след съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още