IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционното банкиране даде тласък на печалбата на Morgan Stanley

Общите тримесечни приходи на американската банка надхвърлиха очакванията и дивидентът беше увеличен

19:30 | 16.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на американската банка Morgan Stanley за второто тримесечие надхвърли очакванията, благодарение на увеличаване на инвестиционното банкиране, което донякъде бе приглушено от слабия ръст в управлението на благосъстояние, съобщи Ройтерс.

Акциите на банката поскъпнаха с 1,4% по време на сутрешната търговия във вторник, обръщайки посоката от предборсовата търговия.

Ръстът на приходите от управление на благосъстоянието се е забавил до 2% през второто тримесечие в сравнение със скока от 16% година по-рано. Нетните нови активи възлизат на 36,4 млрд. долара, което е под миналогодишните 89,5 млрд. долара. Приходите на звеното в размер на 6,79 млрд. долара леко изостават от очакванията на Wall Street, според данни на LSEG.

Приходите от институционални ценни книжа са нараснали с 23% през тримесечието до 7 млрд. долара, а приходите от инвестиционно банкиране са се повишили с 51% до 1,62 млрд. долара през второто тримесечие. Бизнесът с инвестиционно банкиране е в "начален стадий на възстановяване" с широкообхватен растеж в различните сектори и региони, заяви главният финансов директор Шарън Ешая пред Ройтерс. "Проектите за инвестиционно банкиране са стабилни и разнообразни, диалозите са активни, а пазарите са отворени", заяви по-късно тя пред анализатори по време на конферентен разговор.

По отношение на благосъстоянието ръстът на нетните нови активи може да бъде неравномерен, добави тя.

Резултатите отразяват "цялостно стабилно тримесечие", пишат анализатори от Citigroup.

При бившия главен изпълнителен директор Джеймс Горман бизнесът на банката, свързан с благосъстоянието, процъфтяваше и генерираше по-стабилни приходи в сравнение с по-нестабилните и чувствителни към пазара бизнеси като инвестиционното банкиране и търговия с ценни книжа.

Morgan Stanley цели да управлява клиентски активи на стойност 10 трилиона долара.

Нетната печалба на банката нарасна до 3,1 млрд. долара, или 1,82 долара на акция, през трите месеца, приключващи на 30 юни, в сравнение с 2,2 млрд. долара, или 1,24 долара на акция, година по-рано. Анализаторите очакваха средно 1,65 долара, според LSEG.

Общите приходи на Morgan Stanley за тримесечието в размер на 15,02 млрд. долара също надхвърлиха очакванията на Уолстрийт и банката обяви увеличение на тримесечния си дивидент със 7,5 цента до 0,925 долара на акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още