IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Bank of America се свива заради по-ниските постъпления от лихви

Втората по големина банка в САЩ е заделила повече средства за покриване на потенциални кредитни загуби през второто тримесечие

15:27 | 16.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Печалбата на Bank of America (BofA) е намаляла през второто тримесечие, тъй като приходите ѝ от лихви по заеми са се свили и е заделила повече средства за покриване на потенциални кредитни загуби, съобщава Ройтерс.

По-добрата от очакваното прогноза за нетния лихвен доход за четвъртото тримесечие обаче изпрати цената на акциите нагоре с 1% в предпазарната търговия във вторник.

„Силата и възможността за печалба на водещия ни бизнес за потребителско банкиране се допълват от растежа и рентабилността на световните ни пазари, глобалното банкиране и бизнесите за управление на богатство“, казва главният изпълнителен директор Брайън Мойнихан в изявление във вторник.

Печалбата на втория по големина кредитор в САЩ възлиза на 6,9 млрд. долара, или 83 цента на акция, през второто тримесечие, приключило на 30 юни, в сравнение със 7,4 млрд. долара, или 88 цента на акция, година по-рано, се казва в изявлението.

Банките плащат повече за депозити, тъй като лихвите са най-високи от 2007 г. насам, което повишава възвръщаемостта по облигациите, правейки алтернативи като фондовете на паричния пазар по-привлекателни.

Разходите за предотвратяване на източване на депозити засягат печалбите на банките от нарастващите лихвени плащания, които те начисляват на кредитополучателите.

Нетният доход от лихви на BofA през второто тримесечие спада с 3% до 13,7 млрд. долара. Провизиите за кредитни загуби възлизат на 1,5 млрд. долара, което е над сумата от 1,1 млрд. долара година по-рано.

Банката заяви, че очаква нетният лихвен доход през четвъртото тримесечие да бъде 14,5 млрд. долара, над прогнозата на анализаторите за 14,4 млрд. долара, според LSEG.

Възраждането на капиталовите пазари, което се дължи на устойчивостта на икономиката на САЩ, насърчаваща компаниите да набират капитал чрез продажба на акции и емитиране на облигации през последните месеци, повишава комисионите на инвестиционните банки при осъществяване на първични публични предлагания.

Сливанията и придобиванията също набират скорост, увеличавайки таксите от консултиране на банките. Таксите за инвестиционно банкиране на BofA са скочили с 29% до 1,6 млрд. долара през тримесечието. За сравнение, сред конкурентите през второто тримесечие на 2023 г. таксите от инвестиционно банкиране на BofA нараснаха със 7%, докато при JPMorgan Chase отчетоха спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 16.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още