IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Фед няма да чака инфлацията да спадне до 2%, за да свали лихвите

Според председателя на Федералния резерв "твърдото приземяване" на икономиката на САЩ не е "вероятен сценарий"

22:02 | 15.07.24 г.
Джером Пауъл (вляво) по време на разговора си с Дейвид Рубенщайн, съосновател на Carlyle Group. Снимка: Tierney L. Cross/Bloomberg
Джером Пауъл (вляво) по време на разговора си с Дейвид Рубенщайн, съосновател на Carlyle Group. Снимка: Tierney L. Cross/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в понеделник, че американската централна банка няма да чака инфлацията да се забави до 2%, за да намали лихвените проценти, предаде CNBC.

В изказване пред Икономическия клуб на Вашингтон Пауъл се позова на идеята, че политиката на централната банка работи с "дълги и променливи закъснения", за да обясни защо Фед няма да изчака достигането на целевата си стойност.

"Последицата от това е, че ако чакате, докато инфлацията спадне до 2%, вероятно сте чакали твърде дълго, защото затягането, което правите, или нивото на затягане, което имате, все още има ефекти, които вероятно ще доведат до инфлация под 2%", каза Пауъл. Вместо това Фед търси "по-голяма увереност", че инфлацията ще се върне на нивото от 2%, поясни той.

"Това, което повишава тази увереност, са нови добри данни за инфлацията, а напоследък получаваме такива", коментира той.

Пауъл също така заяви, че според него "твърдото приземяване" на икономиката на САЩ не е "вероятен сценарий".

Той говори за първи път публично, след като докладът за индекса на потребителските цени в САЩ за юни показа охлаждане на инфлацията, като цените дори бележат спад на месечна база.

В началото на изявата си Пауъл предварително заяви, че не възнамерява да дава сигнали за това кога Фед може да започне да намалява лихвените проценти. Следващото заседание на централната банка за паричната политика е в края на юли.

Пауъл направи тези коментари в рамките на разговор с Дейвид Рубенщайн, председател на Икономическия клуб на Вашингтон и съосновател на The Carlyle Group, където председателят на Фед е работил преди това.

Целевият диапазон за лихвения процент по федералните фондове в момента е от 5,25% до 5,50%. По време на пандемията от Covid-19 той беше от 0% до 0,25%, а преди нея - от 1,50% до 1,75%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още