IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съмнения за фиска на Франция засилват нежеланието на ЕЦБ да говори за спад на лихвите

Централната банка вероятно ще отложи и резултатите от мащабната проверка на високорискови заеми, отпуснати от определени банки, заради начина ѝ на провеждане

21:19 | 15.07.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

„Всички правителства са подписали тези правила, сега трябва да им напомним да ги спазват“, казва член на управителния съвет на банката.

Франция е една от седемте страни, изправени пред дисциплинарни процедури на ЕС за нарушаване на фискалните правила на блока, заедно с Италия, Полша, Белгия, Унгария, Словакия и Малта.

Френската политическа нестабилност също може да отслаби икономиката на еврозоната, която показа признаци на колебливо възстановяване през първото тримесечие, но сега изглежда губи инерция. „Докато излизаме от инфлационния шок, за съжаление, има заплаха от друг шок – шок от несигурността“, коментира миналата седмица управителят на френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало.

Скорошни бизнес проучвания показват, че промишлените поръчки намаляват, подкопават доверието и забавят наемането на служители в голяма част от региона. Фабричното производство също намалява в Германия и Франция, докато продажбите на дребно в много страни остават на ниски нива. Това изнервя централните банкери, които смятат, че икономиката не може да понесе твърде високи лихви за твърде дълго време.

„Възстановяването е много бавно. Ами ако инфлацията падне под нашата цел от 2 процента през следващата година? Това е големият риск, който поемаме“, казва член на управителния съвет на ЕЦБ пред медията.

ЕЦБ започна да намалява лихвените проценти през юни в отговор на признаците, че ръстът на инфлацията се забавя. Растежът на потребителските цени достигна 2,5% през юни спрямо 2,9% в началото на годината. С отслабването на растежа и инфлацията суаповите пазари дават 75% шанс за следващо намаление с четвърт пункт през септември.

Някои членове на управителния съвет на ЕЦБ обаче се чувстват неудобно от силния сигнал, който дадоха по-рано тази година, че намаляването на лихвите ще започне през юни. Това ги кара да се почувстват задължени да намалят референтната лихва по депозитите, въпреки че данните за инфлацията и заплатите показаха, че те растат точно преди срещата.

ЕЦБ вероятно ще отложи и резултатите от мащабната проверка на високорискови заеми, пише Bloomberg. Банката най-вероятно ще отложи предаването на кредиторите окончателните резултати от финансовия преглед поне до септември, след като първоначално планираше да го направи около този месец, пише агенцията, като се позовава на свои източници.

Решението е пряк отговор на необичайно ниво на критика от страна на банки, включени в разследването, относно начина, по който е извършено, казват източниците на Bloomberg.

Регулаторът също така вероятно ще намали изискванията си към банките да направят допълнителни провизии за загуби по кредити в сравнение с първоначалните констатации.

Говорител на ЕЦБ е отказал коментар.

Bloomberg съобщи миналия месец, че ограничаването на рисковите заеми е предизвикало критики от страна на банките, като няколко са използвали стандартна възможност за обратна връзка, за да се оплачат от начина, по който надзорният орган е извършил проверката. Ако банката наистина отложи обявяването на резултатите, това може да се счита за сигнал за признание от страна на ЕЦБ, че разследването е имало недостатъци.

Едно от оплакванията на банките е, че прегледът е извършен до голяма степен от външни консултанти или служители на ЕЦБ, които не следят отблизо банките, т.е. не разбират добре как отделните кредитори участват в бизнеса. Множество банки са критикували и определянето на някои заеми като такива, които са близо до неизпълнение или в неизпълнение, въпреки че дълговете се обслужват.

Проверката на ЕЦБ за рисковите заеми обхваща Banco Santander, BNP Paribas, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo, Societe Generale и UniCredit, както и европейски субекти на Bank of America и JPMorgan Chase, според източниците на медията. Представители на банките са отказали коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 6 часа
Нулевите и отрицателни лихви са в историята. Свиквайте!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още