IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Упоритата инфлация в сектора на услугите оставя АЦБ на ръба на острието

Вероятността за намаляване на лихвените проценти във Великобритания през август е 45%

07:40 | 17.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Данните за сектора на услугите и пазара на труда във Великобритания тази седмица вероятно ще покажат трайни признаци на ускорена инфлация - предупредителен знак, който може да накара Английската централна банка да се въздържи от намаляване на лихвените проценти през август, пише Bloomberg.

Очаква се официалните данни, които трябва да бъдат представени в сряда, да отчетат, че инфлацията в сектора на услугите се е забавила до 5,6% през юни от 5,7% през предходния месец. Ден по-късно вероятно ще стане ясно, че ръстът на заплатите в страната е спаднал под 6% за първи път от 20 месеца насам в доклад, обхващащ трите месеца до май.

Въпреки че основният темп на инфлация ще се задържи около целта на централната банка от 2% за втори пореден месец, представителите ѝ разглеждат и други основни показатели, за да получат по-добра представа за това колко дълго ще продължи ценовият натиск. Именно тези измерители са в основата на опасенията за твърде скорошно намаляване на лихвените проценти.

"Една изненада в посока към ново ускоряване на инфлацията в сектора на услугите и на растежа на заплатите може да постави под въпрос намаляването на лихвите през август", заяви Сонали Пунхани, икономист за Обединеното кралство в Bank of America.

Данните от тази седмица са последните важни, които ще бъдат публикувани, преди Английската централна банка да реши дали да забави темпа на борба с инфлацията и да понижи разходите по заемите за първи път от началото на пандемията от Covid-19. Въпреки че Европейската централна банка вече предприе действия за разхлабване на паричната политика, изборите във Великобритания и продължаващите опасения около основния ценови натиск забавиха решението на АЦБ.

Показателите за устойчивост на инфлацията отслабват постепенно. Изображение: Bloomberg Показателите за устойчивост на инфлацията отслабват постепенно. Изображение: Bloomberg

Протоколът от последното заседание на финансовата институция през юни показа, че решението да не се понижават лихвените проценти от 16-годишния връх от 5,25% е било "фино балансирано" за някои от деветимата членове на Комисията по парична политика.

Миналата седмица обаче по-ястребово настроените членове на банката бързо започнаха да предупреждават за устойчив инфлационен натиск, след като бяха мълчаливи по време на предизборното затъмнение. Главният икономист Хю Пил, както и определящите лихвените проценти Джонатан Хаскел и Катрин Ман сигнализираха за предпазливост по отношение на това дали ще се стигне до намаляване на лихвите в изявите си.

В понеделник Свати Дингра, един от членовете на комисията, която определя паричната политика на Английската централна банка (АЦБ), призова колегите си да започнат да намаляват лихвите, за да спрат високите разходи по заемите да свиват жизнения стандарт.

Цитирана от Bloomberg, тя заяви, че "посоката на различните икономически показатели е много обещаваща" и че опасенията за ръста на заплатите и инфлацията в сектора на услугите не трябва да бъдат толкова големи.

"Сега е моментът да започнем да нормализираме паричната си политика, за да можем след това най-накрая да спрем да свиваме жизнения стандарт по начина, по който го правихме, за да се опитаме да намалим инфлацията", посочи Дингра в интервю за подкаста "Rest is Money". "Натоварваме жизнения стандарт и тази цена няма нужда да се плаща".

Вероятността за намаляване на лихвите през август е 45%, като в началото на месеца тя бе 60%. Миналата седмица паундът достигна най-високото си ниво спрямо долара от една година насам поради очакванията, че основните лихви в Обединеното кралство ще останат високи за известно време и че икономическият растеж се засилва. Британската валута доближава най-високата си стойност от август 2022 г. насам спрямо еврото.

Данните за индекса на потребителските цени в сряда "ще опосредстват или ще провалят срещата през август", заяви Кирстин Кундби-Нилсен, анализатор в Danske Bank. По-силните икономически данни за британската икономика, ястребовите коментари на Английската централна банка и политическата стабилност след изборите спомогнаха за повишаването на стойността на паунда до най-силното му ниво от 2022 г. спрямо еврото, добави тя.

Месечно проучване показа, че икономистите са преразгледали прогнозите си за растежа на брутния вътрешен продукт за тази година до 0,8% от 0,7%. Около 86% от анкетираните очакват намаляване на лихвите проценти.

Някои икономисти очакват данните в сряда да покажат, че общата инфлация се е забавила под 2% за първи път от април 2021 г. насам. Малцина очакват ускорение до 2,1%.

Инфлацията при услугите обаче - която АЦБ наблюдава по-внимателно за признаци на охлаждане на вътрешния натиск - не се е забавила толкова, колкото централната банка се надяваше при последните си прогнози през май.

"Смятаме, че данните ще запазят жива перспективата за намаляване на лихвените проценти през август, макар че последните коментари на централните банкери подсказват, че това далеч не е свършен факт", заявиха Дан Хансън и Ана Андраде, икономисти в Bloomberg Economics.

"Напоследък ръстът на заплатите е упорит, но в предстоящите доклади би трябвало да се появят по-ясни признаци на отслабване", добавиха те.

В понеделник имаше и други признаци за охлаждане на пазара на труда. Доклад показа, че активните обяви за работа във Великобритания са намалели с 1,6% през юни спрямо предходния месец до 1,69 милиона - все още над нивата отпреди пандемията. Броят на новите обяви за работа се е понижил с 2,6%, според Конфедерацията за набиране на персонал и заетост (REC).

"Специалистите по набиране на персонал съобщават за известна колебливост сред бизнеса по отношение на наемането на служители", заяви Нийл Карбъри, главен изпълнителен директор на REC. "Пазарът на труда се оказва забележително устойчив на икономическия натиск."

Икономиката на Обединеното кралство се завръща към растеж. Изображение: Bloomberg Икономиката на Обединеното кралство се завръща към растеж. Изображение: Bloomberg

Представителите на Английската централна банка трябва също така да преценят дали по-бързото от очакваното икономическо възстановяване в Обединеното кралство ще възпрепятства способността им да облекчат паричната политика.

Данните от миналата седмица показаха, че икономиката на страната е нараснала с 0,4% през май, което е два пъти повече от очакваното от икономистите. Това означава, че ако БВП остане без промяна през юни, икономиката ще е нараснала с 1,4% през първата половина на годината, което е над очакваната от АЦБ експанзия от 1,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 17.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още