IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Английски централен банкер призова за намаляване на лихвите

Свати Дингра посочи, че високите разходи по заемите свиват жизнения стандарт на британците

18:58 | 15.07.24 г. 1
Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg
Снимка: Betty Laura Zapata/Bloomberg

Свати Дингра, която е член на комисията, определяща паричната политика на Английската централна банка (АЦБ), призова колегите си да започнат да намаляват лихвените проценти, за да спрат високите разходи по заемите да свиват жизнения стандарт.

Цитирана от Bloomberg, тя заяви, че "посоката на различните икономически показатели е много обещаваща" и че опасенията за ръста на заплатите и инфлацията в сектора на услугите не трябва да бъдат толкова големи.

"Сега е моментът да започнем да нормализираме паричната си политика, за да можем след това най-накрая да спрем да свиваме жизнения стандарт по начина, по който го правихме, за да се опитаме да намалим инфлацията", посочи Дингра в интервю за подкаста "Rest is Money". "Натоварваме жизнения стандарт и тази цена няма нужда да се плаща".

Тя посочи рязкото забавяне на инфлацията при производителите като "предвестник" за такова и при потребителските цени.

Свати Дингра е смятана за „най-гълъбово настроена“ от деветимата членове на Комисията по парична политика на АЦБ и от февруари насам гласува за намаляване на лихвените проценти. Оттогава към нейния призив за по-ниски разходи по заемите се е присъединил само един друг член на комисията по определяне на лихвените проценти - заместник-управителят на централната банка Дейв Рамсдън.

Трейдърите виждат 46% шанс за намаление на лихвите във Великобритания през август, след като в протокола от заседанието през юни се посочва, че решението да не се намаляват лихвите е "фино балансирано". Въпреки това и тримата определящи лихвените проценти - главният икономист Хю Пил, Катрин Ман и Джонатан Хаскел – миналата седмица излязоха със сигнал, че все още не желаят да намаляват разходите по заемите.

Дингра заяви още, че лихвените проценти трябва да се понижават бавно, след като Английската централна банка започне да облекчава политиката си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 15.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 3 часа
Човек трябва да си припомни времената когато е живял и се е простирал спрямо чергата си От къде на къде ще се намаляват лихвите пренебрегвайки риска от завръщането на инфлацията?!Няма как някои хора да продължават да щракат с пръсти живеели на кредит за сметка на онези които са спестявали цял живот.Това се отнася и до някои държави и техните правителства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още