IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: ЕЦБ не трябва да се притеснява от инфлацията в сектора на услугите

Фабио Панета подчерта, че последните данни позволяват още понижения на разходите по заемите

20:08 | 09.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка не бива да се притеснява прекомерно от упоритата инфлация в сектора на услугите и все още силния ръст на заплатите. Това смята гуверньорът на Италианската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета, цитиран от Bloomberg.

"Притесненията не са неоснователни, но трябва да се разглеждат в перспектива, тъй като цените на услугите са склонни да се движат по различен начин от тези на стоките", заяви той.

В речта си на годишната среща на банковата асоциация на страната в Рим Панета отново подчерта, че последните данни и перспективите позволяват по-нататъшно постепенно понижаване на разходите по заемите.

Докато инфлацията в еврозоната се забави леко през юни до 2,5%, показателят за услугите се задържа на стабилно ниво от 4,1%. Подобен ценови натиск кара някои представители на ЕЦБ да се колебаят дали да обещават още понижения на лихвените проценти след първоначалното им намаляване миналия месец.

Миналата седмица председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че не е задължително годишният растеж на цените на услугите да достига 2%, тъй като той може да бъде компенсирани от други компоненти. Гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас пък посочи, че ЕЦБ "не трябва да тълкува прекалено" тези данни.

Позовавайки се на все още значимото увеличение на заплатите в еврозоната, Фабио Панета изтъкна, че "внимателният анализ на данните може да смекчи опасенията, повтаряйки подобни забележки, които направи в реч в края на юни.

Финансистът добави, че "предишните повишения на основните лихвени проценти все още оказват натиск върху търсенето, производството и инфлацията и ще продължат да го правят през следващите месеци".

Според оценките на Европейската централната банка през 2024 г. въздействието на паричната рестрикция върху цените ще бъде дори по-голямо, отколкото през 2023 г., каза още той.

"Намаляването на основните лихвени проценти ще продължи с постепенен темп, съпътстващ връщането на инфлацията към целевото равнище, ако макроикономическото развитие остане в съответствие с очакванията на Управителния съвет на ЕЦБ", категоричен е Панета.

Говорейки на същото събитие в Рим, италианският министър на финансите Джанкарло Джорджети призова централната банка да ускори облекчаването на паричната си политика.

"Би било добре, ако скоро темпът на движение на разходите по заемите започне да се ускорява постепенно, но решително", каза той. "По-нататъшно намаляване на търсенето може да се окаже неустойчиво и във всеки случай трудно поносимо за икономики като италианската", добави той.

Що се отнася до италианската икономика, централната банка прогнозира растеж от 0,8% през тази година, макар че той би бил 0,6%, ако се коригира спрямо броя на работните дни, каза Фабио Панета. Той посочи, че тези прогнози са направени през май, преди новите тримесечни данни, които биха повишили тези стойности с около една десета от пункта.

Джанкарло Джорджети пък заяви, че новите данни показват, че Рим може да постигне целта си за икономически растеж от 1% за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 09.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още