IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ решава на 16 юли дали да освободи Андрей Гюров

Банковият регулатор ще се съобрази с правилата на централното банкиране и ще прецени дали искането на КПК е основание за освобождаване на подуправителя

18:09 | 08.07.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) ще заседава на 16 юли по въпроса, свързан с решението на Комисията за противодействие на корупцията (КПК), според което подуправителят на централната банка в управление "Емисионно" Андрей Гюров е в несъвместимост със заеманата позиция. Това съобщи управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за БТА.

Гуверньорът на БНБ обясни, че съгласно Закона за БНБ ръководството на централната банка трябва да съобрази това решение в контекста на принципите и правилата на централното банкиране и да прецени доколко установеното от Антикорупционната комисия нарушение е основание за освобождаване на негов член.

По думите на Радев правилата на административното право задължават управителния съвет на банката да образува производство и да се произнесе по казуса в двуседмичен срок, но не по-късно от първото редовно заседание на съвета, което е на 16 юли.

„По същество управителният съвет не може да не признае акт на компетентна институция, каквато е Комисията за противодействие на корупцията, и по този начин да навлезе в сферата на нейните законови компетенции и правомощия. Подобно развитие би имало не само правни, но и политически измерения в контекста на политическите дебати за регулаторните и правоприлагащите органи. Въвличането в подобни политически дебати е нещо недопустимо за независима, професионална и деполитизирана институция, каквато е БНБ“, коментира управителят на централната банка.

Димитър Радев посочи, че това не означава автоматично освобождаване на Андрей Гюров от заеманата позиция, защото решението подлежи на съдебен контрол от Върховния административен съд.

На въпроса какви са основанията за освобождаване на член на управителния съвет на БНБ, гуверньорът на централната банка се позова на Закона за БНБ. „Основанията за предсрочно освобождаване на член на управителния съвет на БНБ са две – ако не отговаря на изискванията, които са необходими за изпълнението на неговите задължения, или ако е признат за виновен за извършено сериозно нарушение“, поясни той.

Димитър Радев отбеляза, че ръководството на БНБ не може да освободи Андрей Гюров от длъжност, защото това може да направи единствено органът по избора – парламентът. В случая централната банка само установява дали наличието на несъвместимост е основание за освобождаване на негов член.

Що се отнася до жалбата на Андрей Гюров в съда, управителят на БНБ смята, че той ще се произнесе скоро, но допусна това да отнеме и повече време. „Моето разбиране е, че основният въпрос, който съдът трябва да реши, е дали тази жалба е допустима, или не, а това зависи от неговото тълкуване – дали решението на КПК представлява административен или процесуален акт. Решението по тази жалба на Андрей Гюров не отменя процедурата, за която говорим. От компетенциите на съда е да реши дали ще обедини разглеждането на вече внесената жалба и потенциалната нова жалба или ще ги разглежда отделно“, добави Радев.

Според него казусът е сложен от правна гледна точка и ще се създаде прецедент за решаването на подобни казуси в бъдеще, но се надява да не се стига до такива. „Полагаме сериозни усилия с юристите на БНБ и в консултации с водещи юристи извън банката нашето участие в този процес да бъде безупречно от юридическа гледна точка“, потвърди управителят на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 08.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още