IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните резерви на Китай намаляват леко през юни

През месеца юанът беше изправен пред продължаващ низходящ натиск на фона на укрепващия щатски долар

10:18 | 07.07.24 г.
Снимка: VCG/VCG via Getty Images
Снимка: VCG/VCG via Getty Images

Валутните резерви на Китай намаляват през юни, след като юанът беше изправен пред продължаващ низходящ натиск на фона на укрепващия щатски долар, предава Wall Street Journal.

Валутните резерви на страната са спаднали с 9,68 млрд. долара до 3,222 трлн. долара в края на юни, намалявайки с 0,3%, съобщи в неделя Държавната администрация за чуждестранна валута.

Комбинираният ефект от фактори като конвертиране на обменния курс и промени в цените на активите е допринесъл за спада, каза валутният регулатор.

Проучване на Wall Street Journal сред икономисти показва, че очакванията бяха резервите да са се повишили леко до 3,238 трлн. долара в края на юни от 3,232 трлн. долара през май.

Междувременно централната банка на Китай спря покупките на злато за втори пореден месец през юни на фона на скок на цените на благородния метал. Кюлчетата, държани от Народната банка на Китай, са останали непроменени на ниво от 72,8 млн. тройунции в края на юни, показват официални данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 07.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още