IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уилямс от Фед: Работата по инфлацията не е свършена въпреки напредъка

Все още имаме да извървим дълъг път, за да постигнем трайно целта си от 2%, коментира централният банкер

16:30 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg
Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Макар инфлацията в САЩ напоследък да се е забавила, насочвайки се към целевото равнище от 2%, централните банкери все още не са на уреченото място. Това смята председателят на Федералния резерв за Ню Йорк Джон Уилямс, цитиран от Bloomberg.

"Наблюдаваме значителен напредък в забавянето на инфлацията, но все още имаме да извървим дълъг път, за да постигнем трайно целта си от 2%", заяви той в рамките на събитие, организирано от Индийската централна банка в Мумбай в петък. "Ангажирани сме да свършим тази работа."

По-рано тази седмица ръководителят на Фед в Ню Йорк заяви, че е "уверен", че централната банка на САЩ е напът да постигне целта си за инфлация от 2% скоро.

Публикуван миналата седмица доклад показа, че предпочитаният от Фед измерител на инфлацията се е забавил през май, което засилва аргументите на централната банка на САЩ да започне облекчаване на паричната си политика по-късно тази година. Основният ценови индекс на разходите за лично потребление, който изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, се е повишил само с 0,1% спрямо предходния месец.

Представителите на Фед оставиха лихвените проценти непроменени на заседанието си миналия месец и сигнализираха, че предвиждат по-малко намаления на разходите по заемите през тази година в сравнение с това, което се очакваше през март. Следващото им заседание ще се проведе на 30 и 31 юли.

Запитан за влиянието на баланса на Фед върху акциите, той омаловажи пряката връзка, като отбеляза, че последните резултати на Wall Street отразяват представянето на икономиката.

"Икономиката се справя забележително добре", убеден е Джон Уилямс. "Безработицата е ниска, а растежът е добър. Така че мисля, че част от положителната сила на пазара се основава на това", допълни той.

В речта си, която бе посветена на несигурността на паричната политика в условията на глобални промени в климата, технологиите и веригите за доставки, централният банкер подчерта значението на "добре закотвените" инфлационни очаквания.

От юли миналата година Фед поддържа основния си овърнайт лихвен процент в сегашния диапазон 5,25-5,50%. Протоколът от заседанието на централната банка от 11-12 юни, който беше публикуван в сряда, показа, че централните банкери признават, че икономиката изглежда се забавя и че "ценовият натиск намалява".

От 2022 г. насам централната банка на САЩ е повишила основния си лихвен процент с 525 базисни пункта, за да овладее инфлацията. Финансовите пазари остават оптимистично настроени, че регулаторът може да започне цикъла си на облекчаване през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още