IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как руският залог на Raiffeisen я отведе до ръба на фалита

Натискът върху австрийската банка да разхлаби връзките си с Русия се засилва

23:49 | 04.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Над четири месеца пратениците на САЩ отправяха все по-остри предупреждения към австрийската банка Raiffeisen Bank International да се откаже от сделка, която според тях била свързана с едни от най-влиятелните олигарси в Русия. През май търпението на Вашингтон се изчерпа, пише Ройтерс.

В писмен ултиматум на 8 май към банката, нейния надзорник Европейската централна банка (ЕЦБ) и правителството на Австрия Вашингтон заплашил да ограничи достъпа на Raiffeisen до долара, съобщава източник, който видял писмото. Това беше потенциална смъртна присъда за най-големия западен кредитор в Русия.

За часове Raiffeisen отмени сделката, обявена за първи път през декември, но щетите бяха нанесени – тласкайки Вашингтон до ръба, семената на недоверието бяха посяти, казва източник, запознат с мисленето на САЩ.

Сега, близо два месеца по-късно, натискът върху банката от Вашингтон и от ЕЦБ да разхлаби връзките си с Русия се засилва, съобщават трима източници, запознати с процеса.

Raiffeisen и Австрия са на предна линия в глобалния стремеж на САЩ да изолират Русия, като засилват санкциите върху банкирането и задушават достъпа до западни стоки над две години след началото на нашествието в Украйна.

Ройтерс е разговаряла с над десет души, включително високопоставени официални представители, участващи в разговорите със САЩ, Австрия и европейските регулатори, както и с източници с преки знания за стратегията на банката.

Интервютата показват, че банката остава под непосредствен международен натиск да се изтегли от Русия въпреки прекратяването на сделката ѝ за закупуване на дял в автрийската строителна компания Strabag, която според Финансовото министерство на САЩ принадлежи на санкционирания руски бизнесмен Олег Дерипаска.

Дерипаска заяви пред Ройтерс, че американските санкции върху сделката са „глупости“, а говорител на бизнесмена повтори, че „Дерипаска има нулев интерес към Strabag в този момент“.

Интервютата показват още, че Raiffeisen не се е вслушала в предупрежденията на европейските регулатори преди повече от година, че участва в игра с висок риск с Вашингтон заради бизнеса ѝ в Русия.

Заплахата на Вашингтон да накаже Raiffeisen не е оттеглена и той продължава да наблюдава банката внимателно, както и отношенията ѝ с Русия и потенциални нарушения на санкциите, съобщават двама запознати с процеса източници.

Ако Raiffeisen била готова за сделка, която Вашингтон свързвал с Дерипаска, обвинен от САЩ, че е бил част от подкрепената от Кремъл кампания за вмешателство на президентските избори през 2016 г., можело да има други рискове, съобщава източник, запознат с мисленето на САЩ.

Говорител на Raiffeisen заяви, че обсъжданията с Министерството на финансите на САЩ относно Русия били „като цяло дружелюбни“ и че банката постоянно намалява експозицията си към страната.

Американското финансово министерство е отказало коментар.

Вашингтон има властта да глобява банки, които нарушават санкции, или да ги изключи от долара. Той наложи например глоба на френската банка BNP Paribas в размер на 9 млрд. долара през 2014 г. за нарушаване на американски санкции срещу Судан, Иран и Куба.

„Raiffeisen и Австрия си играят с огъня“, казва Нина Томасели, австрийски депутат от партията на Зелените, които са част от управляващата коалиция в страната. „Харесва ни или не Америка е в силната позиция“, допълва тя.

Макар че много западни правителства избягват Русия, някои австрийски политици не са склонни да прекъснат връзките със страна, на която все още са благодарни, че позволи възстановяването на Австрия през 1955 г. след Втората световна война. В замяна на това страната се ангажира да остане неутрална.

Австрия все още разчита силно на руския газ, а Виена действа като център за ликвидни средства от Русия и нейните бивши съветски съседи чрез финансова мрежа, изградена след падането на комунизма.

Но европейските надзорници на Raiffeisen искат незабавни действия. Представители на ЕЦБ присъстваха на среща на надзорния съвет на банката през юни, за да призоват кредитора да действа бързо, а регулаторът поиска от нея да очертае през следващите седмици какви стъпки ще предприеме, казва един от запознатите с процеса източници.

Високопоставен международен регулатор заяви, че осуетената сделка със Strabag влошила отношенията на банката с надзорниците от ЕЦБ и че те смятали Raiffeisen за нечестна. Регулаторите се притесняват също, че „действат слепешката“, тъй като знаят твърде малко за руските дейности на банката, казва втори източник.

Raiffeisen съобщи, че е намалила обема от заеми и плащания в Русия и предприема стъпки да ограничи влоговете, които са в размер на 14 млрд. евро в страната.

ЕЦБ е отказала коментар.

С големи индустриални притежания, над 18 млн. клиенти от Виена до Москва и 44 хил. служители Raiffeisen е значима финансова институция за Австрия и голяма част от Източна Европа.

Русия се превърна в още по-голям източник на средства за банката след началото на войната в Украйна през 2022 г., като съставлява около половината от печалбите на групата през първите три месеца на тази година благодарение на увеличаването на приходите от такси върху разплащания в чужбина.

Въпреки това заплахата на финансовото министерство на САЩ да дръпне килимчето под Raiffeisen продължава да отеква дълбоко сред ръководителите на банката, казва запознат с мисленето ѝ източник и допълва, че подобна стъпка би била „фатална“, отчасти защото големи корпорации, които използват банката за международни разплащания, ще напуснат.

Американските власти са наясно със сеизмичните последици от подобен ход за Raiffeisen и с потенциала те да прелеят в по-широката финансова система, затова действат предпазливо, казва запознат с американското мислене източник.

Затова Вашингтон би предпочел европейските регулатори да принудят банката да разхлаби връзките си с Русия, отбелязват двамата източници с преки знания за процеса.

Но усилията на Европа да укроти Raiffeisen в рамките на мерки за задушаване на руската икономика след нашествието на Москва в Украйна, имаха променлив успех.

През първите няколко месеца на 2023 г. ЕЦБ и европейските регулатори в Единния съвет за преструктуриране, който гарантира организирано преструктуриране на банки в затруднение, са обсъдили различни сценарии, ако Raiffeisen изпита затруднения, съобщават двама запознати с тези разговори източници.

Разговорите, които не са били обявявани до момента, са довели до разговор между официални представители и Raiffeisen за подготовка на план за справяне с екзистенциална криза, която наказание от САЩ може да предизвика.

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към финансовото министерство на САЩ, която отговаря за прилагането на санкции, започна разследване на руските дейности на Raiffeisen в началото на 2023 г.

Един от източниците разказва, че регулаторите разгледали възможността за разделяне на банката, но в преговорите с Raiffeisen то не било склонно да подготви план за сдържано преструктуриране в извънредна ситуация и спечелило подкрепата на австрийски официални представители, които се опасявали, че подобно обсъждане може да предизвика паника, ако изтече.

Обсъжданията били прекъснати през март 2023 г., когато две американски банки и Credit Suisse фалираха, отвличайки вниманието на регулаторите, съобщава източникът.

Raiffeisen съобщи, че е прекратила сделката със Strabag, когато регулаторните условия не били изпълнени, че не са били прехвърляни пари и че не счита достъпа си до американската финансова система за застрашен.

Единният съвет за преструктуриране и австрийското финансово министерство са отказали коментар за обсъжданията през 2023 г.

Макар че страните членки на ЕС създават съвместни санкции срещу Русия, всяка страна сама решава дали да ги прилага. В Австрия редица министерства и власти отговарят за наблюдението и изпълнението на санкции.

Австрийски официални представители в различни правителствени служби посъветвали Raiffeisen в частни разговори да се откаже от сделката със Strabag, но тя я продължила въпреки това, казват трима запознати с въпроса източници.

Разговорите с представители на Raiffeisen, която е част от влиятелна група и има широко политическо влияние, са трудни в Австрия, казва държавен служител.

Австрийската централна банка, която има властта да замразява активи, съобщи, че банките сами трябва да се уверяват, че сделките им не нарушават санкции.

„Имаме много закони, но прилагането им е изключително слабо. Ако страните имат икономически интерес, той често надделява“, казва София инт Велд, депутат в ЕП, която спомогна за приемането на правилата за санкциите.

Русия заяви ясно, че иска западни банки като Raiffeisen да останат, което може да затрудни получаването на разрешение за напускане и за изтегляне на парите им.

Италианската банка UniCredit, която също присъства в Русия, макар и в по-малък мащаб от Raiffeisen, оспори пред съда стремежа на ЕЦБ да я накара на напусне Русия.

Raiffeisen има капитали в размер на около 5 млрд. евро, които са блокирани в Русия, казва един от източниците, и сделката със Strabag имала за цел да освободи до 1,5 млрд. долара от тях.

Банката многократно заяви, че смята да напусне Русия, но не може да каже как ще стане това.

„Вместо да се изтегли от Русия Raiffeisen търси над две години вратички и пропуски, за да изнесе парите си“, казва австрийската депутатка Томасели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:12 | 05.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още