IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Франция да разчита на ЕЦБ да я спасява при криза на пазарите?

Централните банкери искат да избегнат всякакви ангажименти или твърди правила, за да могат да реагират както намерят за добре и според ситуацията

20:45 | 04.07.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) е изправена пред въпроса дали ще подкрепи пазара на облигации във Франция, който се разтърси силно заради свиканите предсрочни парламентарни избори в страна.

Централните банкери не бързат да обявяват действия, особено сега, в светлината на по-спокойния пазар, след като в първия тур на вота крайнодясната партия на Марин льо Пен „Национален сбор“ спечели по-малко места от очакваното, пише Ройтерс.

Рискът обаче Франция да се управлява от крайнодясно правителство, ръководено от „Национален сбор“, след втория тур на изборите в неделя далеч не е предотвратен, предупреждава агенцията.

Репортери на Ройтерс са разговаряли с членове на управителния съвет на ЕЦБ по време на годишния форум на централните банкери, който се състоя в Синтра, Португалия. Агенцията описва различните възможности.

Какво ще е необходимо, за да започне ЕЦБ да купува френски облигации?

Инструментариумът на ЕЦБ ѝ позволява да купува неограничен брой облигации от държави от еврозоната, които страдат заради неоправдано затягане на условията за финансиране. Повишаването на рисковата премия, която инвеститорите изискват, за да държат френския дълг, до 12-годишен връх преди няколко седмици, не отговаря на нито едно от условията, според главния икономист на ЕЦБ Филип Лейн. По думите му това представлява „преоценка“.

Друг политик на срещата в Синтра, говорил при условие за анонимност, казва, че дори рискова премия от 100 базисни пункта не би оправдала действие. Според трети източник на агенцията дори настоящите спредове изглеждат тесни, като се има предвид високият публичен дълг на Франция.

Като цяло централните банкери трябва да видят достатъчно голямо увеличение на доходността по облигациите във Франция, за да реагират.

Говорител на ЕЦБ е отказал да коментира официално.

Какво означава „неоправдано“?

Това подлежи на тълкуване. Намеса на ЕЦБ се осъществява с редица условия за допустимост, включително съответствие с фискалните правила на Европейския съюз (ЕС). Това може да се окаже проблем за Франция, срещу която тече процедура при прекомерен дефицит.

Повечето управители на ЕЦБ смятат, че банката трябва да вземе пример от Брюксел и да не спасява Франция, докато Париж не сключи сделка с Комисията за намаляване на дефицита. Някои от тях признават обаче, че този процес може да отнеме месеци и ЕЦБ да бъде принудена да действа преди това.

Това би било особено вярно, ако разпродажбата на облигации във Франция се разпространи в други задлъжнели страни като Гърция, Италия и Португалия.

„Европейската централна банка трябва да направи това, което трябва“, коментира Лагард по време на панелна дискусия в Синтра. „Нашият мандат е ценова стабилност. Ценовата стабилност очевидно разчита на финансова стабилност и ние обръщаме внимание на това“, допълва тя.

Какво тогава може да направи ЕЦБ?

Европейските централни банкери не са започнали да правят планове за този сценарий и се надяват никога да не им се налага да пристъпват към действие. Някои смятат, че временна намеса в стил Английската централна банка, която излезе на пазара на облигации при бюджетната криза от 2022 г., би била достатъчна.

Участниците на финансовите пазари спекулират, че ЕЦБ може да купува облигации от други страни. Централните банкери обаче смятат, че идеята за гасене на пожар без овладяване на източника не е особено убедителна.

Други са вцепенени от перспективата да купуват огромни количества облигации от множество юрисдикции, което може да завлече ЕЦБ обратно в света на печатането на пари, който се опитва да изостави.

По същество централните банкери искат да избегнат всякакви ангажименти или твърди правила, за да могат да реагират както намерят за добре и да не дават на пазарите сигнали, че имат алгоритми или ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още