IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Как лондонският фонд с руски жилки Gemcorp гради глобално влияние

Gemcorp е наела бивши високопоставени британски държавни служители, които сега отговарят за инвестиционната ѝ политика в Близкия изток, показва разследване

16:17 | 04.07.24 г.
Атанас Бостанджиев. Снимка: Bloomberg L.P.
Атанас Бостанджиев. Снимка: Bloomberg L.P.

Няколко месеца след конференцията в Сочи, в началото на 2020 г., Gemcorp постига най-значимата си сделка в Ангола - участие в разработването на рафинерия в богатия на петрол регион Кабинда, важен инфраструктурен проект, който ще намали зависимостта на страната от вноса на скъпи горива. Gemcorp изтъква, че тази сделка няма връзка с присъствието на Бостанджиев на конференцията в Сочи.

По-неблагоприятни са нещата за генерал Дино, влиятелния анголец, с когото Бостанджиев гледа финала на Световното първенство в Москва през 2018 г.

През 2021 г. правителството на САЩ налага санкции на генерала за това, че е „бивш държавен служител, откраднал милиарди долари чрез присвояване“.

Gemcorp казва, че Бостанджиев се е срещал няколко пъти с генерал Дино, но не са били близки, и че фондът никога не е участвал в сделки с него.

До 2020 г. Авдолян, близкият съюзник на Чемезов от „Ростех“, приключва отношенията си с Gemcorp. Това бележи края на връзката на базирания в Мейфеър фонд с неговите начални инвеститори и до средата на 2021 г. той затваря офиса си в Москва. Но е нужно повече време за прекъсване на цялостните му връзки с Русия.

На 12 януари 2022 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреждава, че има „реален риск от нов въоръжен конфликт в Европа“, тъй като Путин струпва войските си на границата на Русия с Украйна.

Същата вечер корпоративният самолет на Gemcorp излита от летището в Единбург и каца в Люксембург, където изчаква малко повече от половин час, преди да излети отново към Русия. Рано сутринта на следващия ден Бостанджиев е в Новосибирск. Той остава в Русия три нощи, спирайки на връщане в Санкт Петербург.

Gemcorp казва, че Бостанджиев е решил да пътува до Русия, защото е бил на посещение в компания, в която фондът е инвестирал и която има обект в Сибир. Тази компания, според Gemcorp, вече не работи в Русия.

След като войната избухва няколко седмици по-късно, Gemcorp обявява през март 2022 г., че е „ужасена от трагедията, разиграла се в Украйна след инвазията на Русия, която ние осъждаме“.

Gemcorp добавя, че вече няма инвеститори от Русия. Тя изтъква, че нейните руски инвеститори са изкупили напълно капитала си през 2020 г. и тяхната инвестиция е „преминала през строги и подобрени проверки за съответствие“.

След като Gemcorp се отказва от връзките си с Русия, тя започва да се насочва към нова възможност: Близкия изток.

Правейки това, компанията наема множество бивши британски служители и съветници, свързани с Консервативната партия, някои с дълбоки връзки в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).

В списъка изпъкват Листър като директор, Гримстоун като председател и Уалоопилай като директор „Стратегия“. Компанията също така наема Саймън Пени, новия ръководител на Gemcorp за Близкия изток, който до 2023 г. е дипломатически търговски представител на Обединеното кралство в региона.

И четиримата казват пред FT, че не са участвали в лобиране от името на Gemcorp и че са извършили надлежна проверка, преди да приемат ролите си и са доволни, че Gemcorp няма връзки с Русия или лица, които са под санкции.

От своя страна, фондът посочва, че бившите британски държавни служители са били наети, за да помогнат за укрепването на нейния борд, а не за да лобират пред правителството от негово име.

Gemcorp добавя, че назначаването на Гримстоун, който е член на Инвестиционния съвет на Саудитска Арабия, е одобрено от надзорния орган на Обединеното кралство, който наблюдава работните места в частния сектор, заети от бивши държавни служители.

Изглежда, че новата стратегия на фирмата дава плодове. Миналата година Gemcorp обяви, че е подписала споразумение със саудитското министерство на инвестициите с цел набиране на нов фонд от 1 млрд. долара за разполагане в страната.

През януари британското правителство организира прием в Саудитска Арабия. Представител на Gemcorp е Пени, бивш дипломатически търговски пратеник на Обединеното кралство в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още