IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Как лондонският фонд с руски жилки Gemcorp гради глобално влияние

Gemcorp е наела бивши високопоставени британски държавни служители, които сега отговарят за инвестиционната ѝ политика в Близкия изток, показва разследване

16:17 | 04.07.24 г.
Атанас Бостанджиев. Снимка: Bloomberg L.P.
Атанас Бостанджиев. Снимка: Bloomberg L.P.

Влиянието на Gemcorp в Ангола расте до такава степен, че по-късно същата година, според документите, с които FT се запознава, Бостанджиев е достатъчно уверен, за да представи своя инвестиционен фонд като изключителен съветник на финансовото министерство за преговори с Международния валутен фонд (МВФ). (Ангола си осигурява спасителен план от МВФ от 3,7 млрд. долара по-късно същата година, но го прави без помощта на Gemcorp).

Скоро ще се появи друга възможност за фонд като Gemcorp, който обхваща Русия и Ангола: фокусът на Путин върху Африка.

В центъра на новата визия на Путин за Африка като пазар за растеж за руски инвестиции, военни продажби и дипломатическа тежест ще бъде встъпителната среща на върха Русия-Африка, проведена в черноморския курорт Сочи през октомври 2019 г.

Важна част от успеха на конференцията в Сочи ще бъде ухажването на Ангола, страна с дълбоки исторически връзки със Съветския съюз и важен купувач на руско оръжие. През годината, предшестваща събитието, руските дипломати извършват активна дейност, фокусирана върху Ангола.

Предлагането на оръжие е един от най-мощните инструменти на Путин в усилията му да ухажва африканските лидери. И човекът, на когото Кремъл разчита, за да пусне на пазара изтребителите, хеликоптерите и автоматите на ‚Ростех“ на континента, е Александър Михеев, генерален директор на държавната агенция за износ на оръжие „Рособоронекспорт“.

САЩ поставят последната компания - която е изцяло собственост на „Ростех“ - в своя черен списък със санкции през септември 2015 г., в опит да ограничат способността ѝ да продава оръжия в чужбина.

През декември 2018 г. Михеев пътува до Ангола, според руски записи за полети, предоставени от Dossier Centre. Частният самолет на Gemcorp излита за Ангола на 4 декември, като престоят на Бостанджиев се припокрива с посещението на Михеев.

На следващия ден най-големият държавен търговец на оръжие в Русия посещава офиса на Gemcorp в столицата на Ангола, където се среща с Бостанджиев, разкриват трима източници, запознати със срещата. Персоналът на Gemcorp също се среща с руски официални лица в подготовка за срещата, добавят те.

Gemcorp казва пред FT, че Бостанджиев е бил „представен за кратко“ на Михеев веднъж „в присъствието на други хора“ в Ангола по това време, добавяйки, че не може да намери доказателства, че руският търговец на оръжие някога е посещавал офисите на компанията. 

Фондът изтъква, че правителството на Ангола е поискало от компанията да финансира „доставката на несмъртоносно военно оборудване от „Рособоронекспорт“, като използва кредит от 1 млрд. долара, предоставен от фонда.

Добавя се, че „той е отказал въз основа на това, че „Рособоронекспорт“ е бил обект на санкции на САЩ“ и че Gemcorp никога не е била „замесена в трансакция в Ангола, която включва „Рособоронекспорт“ и незаконност“.

Gemcorp казва още, че ако са се състояли някакви други „срещи“ между руски официални лица и служители на фонда, тогава Бостанджиев не е знаел за тях и те са могли да бъдат одобрени само от местния персонал. 

Михеев лично не е присъствал в списъка от санкции на Запада по това време. През 2022 г. той е санкциониран от САЩ, ЕС и Обединеното кралство. Gemcorp казва, че срещата на Бостанджиев с шефа на „Рособоронекспорт“ не е нарушила закони или правила и той „няма спомен за други срещи с представители на „Рособоронекспорт“.

Няколко месеца след срещата, през април 2019 г., президентът на Ангола Жоао Лоуренсо, бивш министър на отбраната, който в съветската епоха учи във Военно-политическата академия „Ленин“, извършва първото си държавно посещение в Москва, където е посрещнат топло от Путин.

По време на посещението на Лоуренсо президентът на Ангола обявява, че страната му иска „руско оръжие и друга техника, която е от решаващо значение за защитата на нашата територия“, като добавя, че „това е област, в която бихме искали да изградим сътрудничество с Москва“.

В същия ден, в който Лоуренсо пристига в Русия, частният самолет на Gemcorp каца в Москва. Фондът потвърждава пред FT, че Бостанджиев наистина е летял до Русия, където се е срещнал с анголския президент и други анголски официални лица, „за да обсъдят планирани сделки с Ангола, които обаче не са свързани с Русия“.

През октомври повече от 40 африкански държавни глави, включително президента на Ангола Лоуренсо, пътуват до Сочи, за да чуят Путин как очертава визията си за нова ера на сътрудничество с Москва. В навечерието на срещата Ангола обявява, че е получила няколко изтребителя Су-30К от „Рособоронекспорт“.

На конференцията присъства и Бостанджиев, който е поканен да говори на събитието. Там компанията му обявява сделка с руските държавни банки ВЕБ и „Сбербанк“ за предоставяне на търговско финансиране на африканските страни.

Gemcorp казва, че на конференцията в Сочи са присъствали „голям брой висши правителствени служители от цяла Африка“, както и други бизнес лидери и инвеститори, и че „като инвеститор на развиващите се пазари, това е добра възможност да се срещнем с такива служители и да обсъдим с тях редица текущи проекти.“ Споразумението, обявено между руските банки и Gemcorp, така и не бива изпълнено.

Последна актуализация: 17:18 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още