IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Как лондонският фонд с руски жилки Gemcorp гради глобално влияние

Gemcorp е наела бивши високопоставени британски държавни служители, които сега отговарят за инвестиционната ѝ политика в Близкия изток, показва разследване

16:17 | 04.07.24 г.
Атанас Бостанджиев. Снимка: Bloomberg L.P.
Атанас Бостанджиев. Снимка: Bloomberg L.P.

След като международните амбиции на работодателя му са разбити заради санкциите, Бостанджиев бързо се преориентира.

Същия месец той обявява, че се оттегля от VTB, а по-късно през 2014 г. основава Gemcorp - нов инвестиционен фонд за развиващи се пазари, базиран в Лондон, с фокус върху предоставянето на частни заеми на правителствата в Субсахарска Африка.

Бостанджиев е подкрепен с 250 млн. долара от двама руски бизнесмени, Алберт Авдолян и Сергей Адониев, и двамата с дългогодишни връзки с Чемезов и „Ростех“, които от своя страна подкрепят руска телекомуникационна компания, основана от двамата.

По-късно Авдолян инвестира заедно с „Ростех“ в няколко проекта в Русия, като се описва пред FT като семеен приятел на Чемезов, който „уважава човешките му качества и богатия му житейски опит“. Чемезов председателства благотворителната фондация на Авдолян, която работи по проекти в родния регион на шефа на „Ростех“ в Иркутск.

Той казва, че неговите компании винаги са действали в съответствие със санкциите и никога не са работили в интерес на главния изпълнителен директор на „Ростех“.

Адониев, който миналата година бе санкциониран от САЩ за това, че е финансирал Путин и Чемезов, отрича обвиненията в санкциите. Адониев излиза от компаниите, чрез които той и Авдолян инвестират в Gemcorp през 2017 г.

Gemcorp изтъква, че никога не е управлявала пари, пряко или косвено свързани с Путин или Чемезов, и добавя, че нито Авдолян, нито Адониев някога са имали влияние върху нейния бизнес.

След като Gemcorp стартира и работи в Лондон, новият фонд на Бостанджиев започва да развива връзки на ключови пазари, включително в Русия.

Това се оказва подходящ момент за фонд като Gemcorp  да пристигне в Москва. Тъй като западните пазари остават по-труднодостъпни след анексирането на Крим от Путин през 2014 г., руският държавен лидер обяви за стратегически приоритет държавните компании да се насочат към Африка.

Gemcorp отворя офис в Imperia Tower, 60-етажна сграда в Московския международен бизнес център, и започва да наема местен екип.

Най-високопоставеният мениджър на Gemcorp там скоро демонстрира способността си да създава връзки с вътрешния кръг на Путин от силоваци, изковани в руските разузнавателни агенции.

През 2016 г. тогавашният ръководител на Gemcorp в Русия участва в благотворителен турнир по баскетбол в Москва. Треньор на отбора му този ден е Сергей Иванов, който по време на мача е и началник на кабинета на Владимир Путин и шпионин на КГБ, работил в Африка.

През това време Бостанджиев редовно посещава Русия - често пътува до там за ден или по-малко.

Данните от руската система за резервации на полети Sirena-Travel, които бяха изтекли по време на руско-украинската война и споделени с FT от Dossier Centre, показват, че през 2016 г., годината на баскетболния мач, шефът на Gemcorp е летял до Русия девет пъти.

FT прави кръстосана препратка към руските записи на пътуванията на Бостанджиев с данни от Flightradar24, проследяващи движението на корпоративния самолет на Gemcorp, контролиран от малтийска компания, наречена Sabazios Ltd, и собственост на юридическо лице на Gemcorp на Каймановите острови.

Това показва, че от края на 2018 г. до нахлуването в Украйна през 2022 г. притежаваният от Gemcorp Bombardier Global 5000 е пътувал до Русия над 30 пъти, до дестинации, вариращи от Москва и Санкт Петербург до Чулман, Хабаровск, Сочи и Новосибирск.

Впоследствие московският офис на Gemcorp се разраства бързо - рядко постижение за базиран в Лондон фонд.

През 2018 г. Gemcorp стартира бизнес за търговия със зърно в Русия, който през следващата година отчита приходи от 7 млрд. рубли, преди да утрои продажбите през 2020 г. до 24 млрд. рубли, става ясно от руски корпоративни документи. Това издига компанията до топ 20 на най-големите търговци на зърно в страната по продажби.

Връзките на Gemcorp с руските пари също започват да привличат нежелано внимание. През 2017 г. банката Barclays изпраща доклад до отдела FinCEN на Министерството на финансите на САЩ, който следи подозрителна финансова дейност. Банките са задължени рутинно да подават такива доклади до правоприлагащите органи, за да подчертаят паричните потоци, които считат за подозрителни.

Докладът, включен в изтекли документи, които са част от разследването на FinCEN Files на Международния консорциум на разследващите журналисти, повдигна опасения относно руските връзки на Gemcorp. В него се казва, че по това време фирмата е имала „огромна организационна структура, която разполага с множество управляващи дружества, които изглежда не служат на никаква законна бизнес или икономическа цел“.

Gemcorp казва, че никога преди не е била информирана за доклада. Тя отбелязва, че FinCEN получава около 2 млн. доклада за финансови институции всяка година и не е имало регулаторно разследване на фирмата в отговор на това. Компанията също така посочва, че стоковият ѝ бизнес никога не е разчитал на никакви връзки с руски официални лица и че в крайна сметка е бил закрит поради нерентабилност.

Gemcorp добавя, че самолетът, с който е летял Бостанджиев, е бил използван предимно за корпоративни цели, но понякога е летял и за лична употреба.

Докато компанията изгражда присъствието си в Русия, истинският двигател на нейния растеж е в Ангола, втория по големина производител на петрол в Африка.

През юни 2018 г. Бостанджиев лети от Великобритания за Москва. Един от хората, с които се среща в руската столица, е важен бизнес контакт от Ангола: Леополдино Фрагозо до Насименто, анголски военен агент, известен като „генерал Дино“.

Дни по-късно българинът и генерал Дино гледат от ВИП ложа на стадион "Лужники" как Франция побеждава Хърватия с 4-2 във финала на Световното първенство. Gemcorp посочва пред FT, че Бостанджиев "не е придружавал" анголския генерал на мача, но "е бил седнал в непосредствена близост до него".

Три години преди двамата мъже да се насладят на футбола заедно, Ангола търпи тежка финансова криза след срив на цените на петрола и опасения за корупция и почти губи достъп до международните капиталови пазари.

Gemcorp, подкрепена отчасти с пари на руски бизнесмени, е един от малкото чуждестранни инвеститори, които остават в страната.

Вярата ѝ бързо бива възнаградена. Скоро Gemcorp се утвърждава като един от най-големите инвеститори в Ангола. До 2018 г. тя е предоставила повече от 4 млрд. долара на анголската държава и вече се радва на възвръщаемост в размер на стотици милиони долари от лихви по заемите.

Последна актуализация: 17:18 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още