IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Главният икономист на ЕЦБ: Натискът върху заплатите продължава да намалява

ЕЦБ отдавна е посочила ръстът на заплатите като най-големия риск за инфлацията

13:58 | 04.07.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Проследяването на заплащането от страна на Европейската централна банка и обратната връзка с корпорациите показват, че натискът върху заплатите се охлажда и ще продължи да намалява през следващата година и през 2026 г. Това заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн в четвъртък, цитиран от Ройтерс.

"Причината, поради която смятаме, че инфлацията ще се забави през следващата година, е, че това е последната година на високо увеличение на заплатите", обясни той по време на лекция в Неапол.

Компаниите, пряко анкетирани от базираната във Франкфурт банка, също очакват голямо забавяне на ръста на заплатите. Това ще позволи на централните банкери да забавят инфлацията до целевото равнище от 2% до следващата година.

"В сравнение с миналата година, когато много работодатели очакваха възнагражденията да нараснат с пет или шест процента, сега те прогнозират около три до четири", добави Филип Лейн.

Европейската централна банка отдавна е посочила ръста на заплатите във валутния съюз като най-големия риск за кръстоносния поход срещу инфлацията. Причината е, че повишаването на заплатите увеличава разходите за фирмите и повишава доходите на домакинствата, като и двата фактора могат да увеличат цените и да наложат ЕЦБ да поддържа високи лихви.

Охлаждането на ръста на възнагражденията му би могло да позволи на централните банкери да намалят разходите по заемите още един или два пъти през тази година след първоначалния такъв ход през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 04.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още