IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Растящият дълг по кредитните карти не говори за добро финансово състояние на американците

Задълженията по кредитните карти са нараснали с 20% в рамките на година, коментира Даниел Василев

22:51 | 02.07.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Прогресивно растящият дълг по кредитните карти не говори за здравословно финансово състояние на потребителите в САЩ. Това каза Даниел Василев, икономист и пазарен анализатор, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира банковите карти като част от темата за годишния стрес тест на Федералния резерв на САЩ.

Всички 31 банки го преминаха успешно, като убедиха регулаторите, че могат да издържат на теоретичен сценарий, при който безработицата се повишава до 10% по време на тежка рецесия. 

Според доклада от тази година задълженията по кредитните карти са нараснали със 100 млрд. долара, което е увеличение от 20% в рамките на година.  

Капиталът на банките от първо равнище се очаква в тежка ситуация да спадне с 2,8%, което е най-голямото понижение на прогнозите от 2018 г. насам, каза Василев. Това се дължи основно на по-рисковия портфейл на банките в момента, допълни той, като коментира, че някои от тях имат немалка експозиция и към т.нар. категория на корпоративните недвижими имоти.

Една оптимистично заложена цифра е, че лихвата по щатския дълг, според тримесечните облигации, посочени в доклада, се срива до 0%, коментира финансистът. Това може да помогне на нереализираните дългове на банките, каза Василев, като допълни, че стрес тестовете са хипотетичен сценарий, който може да не се реализира в действителност.

„Може би в банковия сектор на САЩ все още има проблеми, които бълбукат под повърхността“, каза още той.

„Стрес тестът трябва да се приема като инструмент, в рамките на контекста, който е бил създаден от Фед и който се провежда от тях“, посочи Василев.

Целта на стрес тестовете, въведени след 2008 г., е да възстанови доверието в банковата система на САЩ, каза експертът.

„Не е случайно, че в тези стрес тестове ежегодно се оценяват най-големите банки на Америка. Причината за това е, че те малко или много съвпадат с групата „твърде големи, за да бъдат оставени да фалират“. Те всъщност всяка година издържат стрес тестовете. Те се справят изключително добре на фона на заложените най-песимистични сценарии“, посочи той.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още