IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: При влизане в еврозоната цените ще се закръглят нагоре

Все още не виждаме огромна тенденция на хората да обменят левове в евро, каза Макс Баклаян

13:19 | 02.07.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

При влизането на България в еврозоната цените ще се закръглят нагоре и ще има инфлация от 10-15% повсеместно в икономиката. Това каза пред БНР финансистът и изпълнителен директор на Tavex Макс Баклаян.

Със сигурност, когато говорите с хора, които продават жилища и автомобили, очакването е, че цените при влизане в еврозоната ще се покачат, каза той.

„Ако погледнете какво показва търсенето на инфлация в Google Trends, ще видите, че темата е много популярна и от 2022 г.  търсенето в Google се е покачило неколкократно. Ако хората вярват, че ще има инфлация, то начинът, по който консумират и инвестират, се променя. Веднъж променен сантиментът на населението, трябва да минат години, преди да се нормализират нещата“, каза още Баклаян.

Все още не виждаме огромна тенденция на хората да обменят левове в евро и да се подготвят за влизането ни в еврозоната, отбеляза той.

Финансистът коментира, че покачването на цените не е инфлация, а е следствие от инфлацията. Понижаването на показателя не означава, че няма инфлация, а че темпът ѝ се забавя, каза още той.

Според него най-податливи на инфлацията са жилищата, защото техният пазар се движи единствено и само от кредитирането. Той посочи, че много малко хора купуват жилища с кеш, а в повечето случай това става с банков заем.

„Колкото по-лесно е да получите ипотечния заем и колкото по-ниско е лихвеното число на ипотечния заем, толкова повече хора са склонни да си закупят жилища. Оттам виждаме огромното покачване на цените на жилищата в последните 14 години. Това е само едно от направленията на инфлацията", каза Баклаян.

Инфлацията при електроенергията и стоките от първа необходимост най-вече за хората с фиксирани доходи, каквито са пенсионерите, е най-осезаема, най-чувствителна и най-болезнена, каза още Макс Баклаян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:19 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 час
Не знам защо още се спекулира с Еврозоната след като най,най-рано ако изобщо България бъде приета това ще е в началото на 2027 година .От няколко години пиша че България няма да влезне в Еврозоната защото имам информация от министерства и изобщо от държавния апарат посредством лични контакти и затова отново поватарям -Не спекулирайте с това ,политиците ни НЕ желаят да сме вътре .Запишете си го някъде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още