IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световните инвестиционни банки рязко свиват дейността си в Китай

Европейските и американски банки намаляват броя на служителите си в страната след слаби резултати

07:52 | 02.07.24 г. 1
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Западните финансови институции в Китай съкращават работната си сила в инвестиционното банкиране с най-бърз темп от години, след като забавянето на пазара засегна печалбите и спря годините на разширяване в страната, съобщава Financial Times.

Съкращенията през 2023 г. бяха направени, след като пет от седем китайски звена за ценни книжа, които са част от американски и европейски банки, отчетоха или загуба, или спадащи печалби, показват наскоро публикувани годишни отчети. Седемте звена са наели 1781 души миналата година, което е спад с 13% спрямо 2022 г.

Активността на китайските капиталови пазари се забави на фона на по-слаба икономика, доминирана от продължително забавяне в имотния сектор и последиците от нарастващото геополитическо напрежение между Вашингтон и Пекин.

„Западните инвестиционни банки са приклещени в порочен кръг“, казва Хан Лин, директор за Китай в консултантската компания The Asia Group. „Слабият поток от сделки означава по-малко инвестиции в капацитет на континента, което ограничава по-нататъшния поток от сделки“.

Някои банки „изчерпват търпението си в момент, когато възможностите в Индия, Югоизточна Азия и САЩ изглеждат по-обещаващи“, каза той.

Международните финансови групи успяха да поемат пълен контрол над своите звена за ценни книжа на континента след вълна от регулаторни промени през 2020 г. Подразделенията представляват малка част от глобалните печалби на банките, които са отказали коментар.

Банките са закрили повече от 60 хил. работни места по света през 2023 г., след като спадът в сключването на сделки и публичните листвания доведе до рязък спад на таксите. По-слабите резултати в Китай контрастират с предишните надежди, че бизнесът им в страната ще продължи да расте, дори и да се забави другаде.

Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan, каза на конференция през май, че част от инвестиционното банкиране на кредитора в Китай е „паднала от скала“.

Броят на персонала нарастваше почти непрекъснато от 2018 г. насам. Дори през 2020 г., когато ограниченията на Covid-19 затрудниха наемането на работа, броят на служителите в звената намаля с по-малко от 3%.

В подразделението на Credit Suisse, което UBS пое след закупуването на банката миналата година, броят на служителите е намалял с 46% до 126 души. UBS се съгласи да продаде подразделението на подкрепян от държавата фонд този месец. Броят на служителите в собственото подразделение на UBS в континенталната част се задържа стабилно на 383 – единственото, което не намалява броя на персонала миналата година.

Китайското подразделение на Morgan Stanley записа загуба за първи път от 2019 г., а в звеното на JPMorgan в страната печалбата е спаднала с 55% до 119 млн. юана (16 млн. долара). Подразделенето на Morgan Stanley заяви в годишния си доклад, че средата е била „предизвикателна“.

Броят на служителите е намалял много по-малко в JPMorgan и Deutsche Bank, отколкото в конкурентните звена в Китай. Deutsche Bank притежава само 33% от Zhong De Securities, нейното съвместно предприятие на континента.

Goldman Sachs China, която миналата година се отдели от партньор в съвместно предприятие, се възстанови от губещата 2022 г., но печалбата ѝ от 193 млн. щана е по-ниска от всяка друга година от 2018 г. насам.

Броят на служителите в отдела за ценни книжа в Китай намалява от 500 на 370, тъй като банката съкращава работни места по целия свят. По-рано Goldman Sachs очерта план за удвояване на работната си сила в Китай до 600, съобщи Financial Times през 2021 г.

Данните на Dealogic към май показват първични публични предлагания за само 8,3 млрд. долара в Китай, най-ниската сума за същия период от 2009 г. насам. Извънконтиненталните листвания се нуждаят от одобрение от китайските регулатори съгласно правилата, въведени миналата година. Трансграничната дейност, включително сливанията и придобиванията, също остава слаба.

Резултатите за 2023 г. рязко контрастират с 2021 г., рекордна година за инвестиционните банки в световен мащаб, когато шест от седем звена реализираха печалба от дейността си на континента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 02.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 11
Алехандро
преди 2 часа
Да вмемат да отидат в руските блата, там ес очаква вселенски растеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още