IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Revolut приключи отчета си за 2023 г. по-рано в опит да спечели банков лиценз на Острова

Очакванията са за ръст както на приходите, така и на печалбата, официалните данни се чакат идните дни

15:35 | 01.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Revolut e готова с финансовите си резултати за 2023 г., след като одиторът подписа отчета – значително преди септемврийския краен срок за публикуване на данните.

Базираната в Лондон необанка планира да публикува резултатите – които се очаква да покажат силно увеличение както на приходите, така и на печалбата – през идните дни, съобщават запознати пред Bloomberg. Говорител на компанията е отказал коментар.

Публикуването на резултатите преди законовия краен срок е ключова победа за Revolut, която от години се опитва да получи банков лиценз във Великобритания. Това ще увеличи възможностите ѝ за предлагани услуги у дома. Вкарването в ред на одита се приема като основна стъпка за получаването на зелена светлина от регулаторите.

Това е първият път от години, откакто Revolut не е искала удължаване на срока за публикуване на данните. Миналата година на финтеха му трябваха три допълнителни месеца за публикуване на резултатите за 2022 г. А тези за 2021 г. не бяха публикувани допреди март 2023 г. – няколко месеца след вече удължения краен срок.

През декември от Revolut съобщиха, че приходите за 2023 г. са напът да стигнат 2 млрд. долара, а главният изпълнителен директор Ник Сторонски заяви на конференция в Дубай през май, че печалбата за миналата година ще е 350 млн. долара. Това представлява значително подобрение спрямо 2022 г., когато Revolut генерира приходи от 1,2 млрд. долара и печалба за 5,8 млн. долара.

С банков лиценз Revolut ще може да предлага повече заеми и дори ипотеки на родния пазар, позволявайки на компанията да се възползва от завишените лихвени проценти, които стимулират маржовете на големите банки през последните години. В Европа компанията е надзиравана пряко от Европейската централна банка от началото на годината.

Компанията продължава разрастването си: по-рано тази година Revolut съобщи, че очаква работната ѝ сила международно да достигне 11,5 хил. души до края на 2024 г., което ще е 40% увеличение спрямо 2023 г. Финтехът също така ангажира банкери за продажбата на съществуващ капитал за около 500 млн. долара, което може да оцени компанията на над 40 млрд. долара.

Това е увеличение от 33 млрд. долара, постигнати при предишния кръг за набиране на капитал през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 01.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още