IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холцман от ЕЦБ: Упоритостта на инфлацията се подценява

Придвижването твърде рано създава по-големи рискове, отколкото движението твърде късно, коментира австрийският централен банкер

14:10 | 29.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Роберт Холцман. Снимка: Bloomberg LP
Роберт Холцман. Снимка: Bloomberg LP

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Роберт Холцман предупреди, че упоритостта на инфлацията се подценява, коментира той в интервю за чилийския LT Pulso.

„Наистина вярвам, че се подценява това колко упорита е инфлацията“, каза той, цитиран от Bloomberg.

Австрийският централен банкер беше единственият несъгласен срещу намалението на лихвените проценти на ЕЦБ през юни. По-късно той оправда позицията си, като каза, че зависимата от данните позиция трябва да се придържа към сигналите от входящата икономическа информация.

Холцман посети Сантяго тази седмица, за да присъства на дискусия относно паричната политика в Католическия университет в Чили.

„Имаме две основни възможности за движение и грешки: придвижваме се твърде рано или твърде късно“, каза Холцман пред LT Pulso. „Въпросът е какви рискове има, а моето чувство е, че придвижването твърде рано създава по-големи рискове, отколкото движението твърде късно“, коментира той.

Понижаването на лихвените проценти твърде бавно „може да създаде временно малко по-нисък темп на растеж“, каза Холцман. За разлика от това, „ако се придвижите твърде рано и след това създадете нова инфлация, вероятно ще трябва да повишите лихвения процент отново“, каза той.

„Това генерира много повече шум и отрицателни ефекти върху системата“, добави той.

Холцман коментира и опасността от разминаване с Федералния резерв на САЩ - който се очаква да започне да намалява лихвите едва по-късно тази година.

Според него малка разлика не би създавала проблем. „Но ако приемем, че можем да имаме още три хода, преди Фед да се задвижи, това създава много по-голямо разстояние между нас и САЩ и тогава е много вероятно да има ефект върху обменния курс и в резултат на това върху темпа на инфлация", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 29.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още