IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централен банкер: Икономиката на САЩ устоява на борбата на Фед с инфлацията

Представителите на Фед предвиждат едно намаление на лихвените проценти през тази година

19:10 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Битката с инфлацията все още не е спечелена и икономиката на САЩ вероятно ще остане устойчива, докато безработицата остава ниска, а оценките на активите - високи. Това заяви управителят на Федералния резерв в Ричмънд Томас Баркин, цитиран от Bloomberg.

"Икономиката на САЩ, особено потребителската, е много по-устойчива на повишаването на лихвените проценти, отколкото повечето експерти очакваха, и вероятно ще остане такава, докато оценките останат високи, а безработицата - ниска", посочи той по време на реч в петък.

Баркин е член с право на глас на Федералната комисия по отворения пазар, която по-рано този месец гласува за запазване на лихвените проценти в диапазона от 5,25% до 5,% - най-високите от повече от две десетилетия. Ръководителят на Фед в Ричмънд заяви, че забавените ефекти от повишаването на разходите по заемите все още се проявяват и "цялото това затягане в крайна сметка ще забави икономиката".

Същевременно "предвид забележителната сила, която наблюдаваме в икономиката", централният банкер е отворен към идеята, че дългосрочният темп, който поддържа търсенето и предлагането в равновесие, "се е изместил малко нагоре" и че паричната политика на Фед може би не е толкова рестриктивна, колкото се описва.

Томас Баркин отбеляза, че пазарът на труда в исторически план е издържал на напрежението от високите лихвени проценти, а при 4% равнището на безработица остава ниско.

В прогнозите си от юни американските централни банкери предвиждат едно намаление на лихвените проценти през тази година и четири през следващата, като се очаква инфлацията да се върне към целевото равнище от 2% през 2026 г.

Инфлацията в САЩ отново се ускори през първото тримесечие, изненадвайки представителите на Фед, но последните данни са по-скоро положителни. Индексът на потребителските цени, който е широк измерител на инфлацията, остана непроменен през май на най-слабото ниво от лятото на 2022 г. насам. Основният показател, който изключва волатилните цени на храните и енергоносителите, нарасна с по-малко от прогнозираните 0,2 % и така прекъсна поредицата от по-осезаеми повишения през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още