IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: За еврозоната важен е бюджетът, не дали имаме стабилно правителство

Ще поискаме инвънреден конвергентен доклад, защото в противен случай следващият ще се изготви чак през 2026 г., казва Юлиан Войнов

16:14 | 28.06.24 г.

Не е важно дали имаме стабилно правителство, важен е бюджетът, който се прие в края на миналата година. Това каза пред Bulgaria ON AIR икономистът Михаил Кръстев. Той коментира заедно с финансиста Юлиан Войнов конвергентните доклади на ЕЦБ и ЕК за готовността на България да се присъедини към еврозоната.

Кръстев подчерта, че страната не изпълнява само критерия за инфлация, но влиза в изискванията за стабилност на валутния курс и законодателна рамка. Той посочи, че другите два критерия са свързани именно с бюджета и заложения бюджетен дефицит.

„За първи път се наблюдава разминаване в оценката на централната банка и ЕК. Оценката на ЕК е доста по-благосклонна от гледна точка на инфлационния критерий. По тяхна оценка не го покриваме с около 1%. Изчислението на централната банка е за критерий от 3,3%“, каза Юлиан Войнов.

Трябва така или иначе да поискаме извънреден доклад, защото доклади се правят на две години и следващият би бил чак през 2026 г., каза икономистът.

„Франкфурт решава дали да влезем в еврозоната, не ЕК. Не е политическо решение, а експертно – на страните от Еврогрупата и на Европейската централна банка“, каза Кръстев.

Според Войнов няма държава, която по политически причини да не е приета в еврозоната, въпреки че изпълнява критериите.

Той отбеляза, че не може да бъде контролирана инфлацията, но могат да бъдат контролирани дългът и бюджетният дефицит.

Войнов посочи, че цените продължават да падат и отчитаме дефлация. Той прогнозира, че инфлацията ще продължи да намалява и до края на годината ще бъде покрит инфлационният критерий за приемане в еврозоната.

„Икономиката ни се подобрява. Присъединяването към еврозоната ще въведе още по-голяма регулация на част от икономическите процеси. Банките в България са в много добро състояние, в по-добро състояние са от банките в еврозоната“, каза Михаил Кръстев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още