IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ призова за увеличаване, а не намаляване на капиталовите буфери на банките

През изминалата година кредитирането в еврозоната почти спря

12:43 | 28.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Страните от еврозоната не бива да намаляват капиталовите буфери на банките, а някои дори трябва да ги увеличат предвид рекордните печалби в сектора и облаците на хоризонта. Това съобщи Европейската централна банка в петък, цитирана от Ройтерс.

През изминалата година кредитирането в еврозоната почти спря, тъй като високите лихвени проценти на ЕЦБ обезкуражиха кредитополучателите и заемодателите, спомагайки за раздуването на жилищните цени в по-богатите страни като Германия.

Финансовата институция обаче заяви, че националните власти трябва да запазят буферите, предназначени да помагат на банките да поемат загуби, като отбеляза, че в някои страни имотите остават надценени, а дългът - висок.

"Управителният съвет подкрепя националните органи, които планират да увеличат изискванията за капиталови буфери", се казва в изявление на ЕЦБ.

Оттам отбелязват, че банките са реализирали рекордни печалби - до голяма степен в резултат на рекордния лихвен процент, който получават по депозитите си в ЕЦБ - и разполагат с достатъчно пространство над настоящите си капиталови изисквания.

"По-нататъшното нарастване на изискванията за освобождаващи се капиталови буфери с цел преодоляване на уязвимостите и увеличаване на макропруденциалното пространство остава желателно в някои държави, тъй като преобладаващите условия в банковия сектор ограничават рисковете от процикличност", заявиха от ЕЦБ.

В Нидерландия е установен най-високият антицикличен капиталов буфер, предназначен да предпазва банките от загуби при спад - 2% от активите им. В Германия и Франция той е съответно 0,75% и 1%.

Базираната във Франкфурт финансова институция също така подкрепи запазването на ограниченията върху ипотечното кредитиране, които определят например колко може да заеме клиентът спрямо доходите си или стойността на имота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 28.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още