IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската централна банка отново запази нивото на основната лихва на 50%

Инфлацията в южната ни съседка достигна връх от над 75%

15:59 | 27.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg
Снимка: Christopher Pike/Bloomberg

Турската централна банка отново запази едноседмичния репо лихвен процент на 50%, което оправдава прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Така централните банкери удължават паузата в промяната на разходите по заемите, която е в сила от април.

Междувременно инфлацията в южната ни съседка достигна връх от над 75%.

Комисията по паричната политика, ръководена от управителя на централната банка Фатих Карахан, съобщава, че политиката ѝ ще остане рестриктивна "до значително и устойчиво забавяне на основната инфлация“.

След заседанието на институцията турската лира обърна спада си спрямо долара и се търгуваше с малки изменения в положителна посока. Доходността по 10-годишните държавни облигации в лири спадна със 7 базисни точки до 28,58%.

Намаляване на лихвените проценти вероятно в Турция няма да бъде обсъждано през по-голямата част от годината, тъй като централните банкери се стремят да забавят икономиката, за да намалят едно от най-високите нива на инфлация в света. Агресивният цикъл на затягане на паричната политика, започнал преди година, едва сега започва да охлажда растежа, отчасти защото по-рестриктивните финансови условия не бяха в синхрон с фискалните мерки, въведени от правителството.

Със затягането на фискалната политика обаче в страната започва да се усеща икономически хлад, който ще позволи на инфлацията да започне да се забавя и през юни да достигне около 72%. Властите в южната ни съседка се стремят към инфлация от 38% към края на годината.

В продължение на два месеца показателят за производствената активност в Турция е под границата от 50 пункта, която отделя разширяването от свиването, а фабриките използват по-малко от своя потенциал, отколкото откогато и да било, от миналия август насам. Според проучване на централната банка песимизмът в предприятията също се увеличава.

Траекторията на цените ще определи привлекателността на местните активи за инвеститорите, които се завръщат в Турция в очакване, че възприемането на по-конвенционални политики ще направи местната икономика по-малко склонна към инфлационни кризи.

Вътрешното търсене все още е твърде силно за нуждите на централната банка, което не позволява на икономиката да се охлажда с по-бързи темпове. Ръководителят на водещ турски кредитор също призовава за регулации, които биха могли да ограничат разходите по кредитни карти.

Световни банки като Deutsche Bank и Bank of America очакват първото намаление на лихвените проценти в страната по-близо до края на тази година, докато Morgan Stanley отложи очакванията си за облекчаване на условията за първото тримесечие на 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още