IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската централна банка сигнализира за още три понижения на лихвите през тази година

Финансовата институция запази лихвения си процент на 3,75%

14:55 | 27.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Шведската централна банка запази разходите по заемите си непроменени и съобщи, че очаква да възобнови облекчаването на паричната политика с до три намаления през втората половина на годината, предаде Bloomberg.

Финансовата институция запази лихвения си процент на 3,75%. В изявление, публикувано в четвъртък, се посочва, че растежът на потребителските цени в страната се е оказал до голяма степен такъв, какъвто финансистите са очаквали. Това позволява по-нататъшни намаления на лихвените проценти в подходящ момент.

"Навлязохме в нова фаза на паричната си политика, тъй като инфлацията се забавя, а икономиката е слаба", заяви гуверньорът на Шведската централна банка Ерик Тедин на пресконференция в Стокхолм. "Ако перспективите за инфлацията останат непроменени, лихвеният процент може да бъде намален два или три пъти през втората половина на годината", добави той.

Шведската централна банка запази лихвения си процент без промяна. Изображение: Bloomberg Шведската централна банка запази лихвения си процент без промяна. Изображение: Bloomberg

Тедин и преди е сигнализирал за предпазлив подход към облекчаването на мерките, а в четвъртък централните банкери заявиха, че все още виждат необходимост да действат "постепенно". Въпреки това, след като шведското правителство обяви тази седмица победа в борбата с инфлацията, решението предполага, че и доверието на централната банка ще нараства.

Перспективата за по-нататъшно облекчаване на мерките съвпада с тази за еврозоната. Гуверньорът на Финландската централна банка Оли Рен заяви в интервю, публикувано в сряда, че залозите за още две намаления на лихвите от страна на Европейската централна банка през тази година са разумни.

 

След заседанието шведската крона се понижи с 0,4% до 11,3440 за евро, което е най-ниската ѝ стойност от повече от две седмици. Кроната поскъпна с 4% спрямо еврото след заседанието на централната банка през май, тъй като тя съобщи, че прагът за намаляване на лихвите през този месец ще бъде висок.

Ерик Тедин смята, че макар валутните колебания да остават риск, те не трябва да определят паричната политика. Той добави, че укрепването на кроната след намалението на разходите по заемите през май донякъде е насърчило банката да премине към по-нататъшно облекчаване.

Икономиката на Швеция е по-чувствителна към промените в паричната политика в сравнение с европейски партньори, тъй като лихвените проценти често са фиксирани за относително кратък период, а перспективата за облекчаване на условията доведе до подобряване на настроенията в скандинавската държава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още