IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ отчита слабо подобрение на банковото кредитиране в еврозоната през май

През миналия месец банковото кредитиране на домакинствата е нараснало с 0,3% на годишна база

13:45 | 27.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Банковото кредитиране в 20-членната еврозона се е подобрило слабо през май. Това сочат резултатите от последното проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани в четвъртък.

Данните са обнадеждаващи след ниските нива от предходните месеци в резултат на рекордно високите лихвени проценти, които отблъснаха както кредиторите, така и кредитополучателите във валутния съюз.

През миналия месец банковото кредитиране на домакинствата е нараснало с 0,3% на годишна база и след повишение с едва 0,2% през април - най-бавният темп на растеж на кредитите за домакинства от началото на 2015 г.

Коригирани заеми за частния сектор. Изображение: ЕЦБ Коригирани заеми за частния сектор. Изображение: ЕЦБ

Ръстът на банковите кредити за нефинансовите компании също се е ускорил слабо през май до 0,3% от 0,2% месец по-рано, показва още докладът на ЕЦБ.

Общият растеж на кредитите в частния сектор, който включва както домакинствата, така и нефинансовите предприятия, пък се е забавил до 0,8% от 0,9% на месечна база.

Годишният темп на прираст на вземанията от сектор "Държавно управление" е -1,4% през май спрямо -1,9% през април, а годишният темп на прираст на вземанията от частния сектор възлиза на 0,6% през май спрямо 0,7% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:24 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още