IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният икономист на ЕЦБ очаква тя да бъде гъвкава в решенията за лихвите

Инвеститорите смятат, че предстои намаляване на лихвените проценти с 44 базисни пункта

20:47 | 27.06.24 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка е готова да реагира на всякакви изненади, докато взема решение за следващите си стъпки в условията на несигурност в икономиката. Това заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

"Централната банка ще бъде гъвкава", посочи той в подкаст на финансовата институция. Ще реагираме на информацията, която постъпва при всяко едно заседание".

"Ако има изненади в посока нагоре, ясно е, че ще правим по-малко за намаляване на разходите по заемите", каза Лейн. И добави: "Готови сме, ако има изненади в посока надолу, да действаме по-бързо за облекчаване на паричната политика".

ЕЦБ започна да понижава лихвените проценти този месец след историческа поредица от повишения, за да укроти най-сериозната инфлация в историята на еврозоната. Оттогава повечето финансисти са предпазливи по отношение на това какво ще се случи по-нататък - имайки предвид неотдавнашния подем в растежа на потребителските цени, упорито високия ръст на заплатите и геополитическото напрежение.

Инвеститорите смятат, че през 2024 г. все още предстои намаляване на лихвените проценти с 44 базисни пункта, което се равнява на второ понижение с четвърт пункт и около 75% вероятност за още едно. Следващото може да дойде още през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 27.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още