IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ задържа и за третото тримесечие на 2025 г. антицикличния буфер на рекордните 2%

Централната банка настоява да се поддържат кредитните стандарти и препоръчва какви мерки да вземат банките за допълнителен собствен капитал

18:55 | 26.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заседателната зала на централната банка.Снимка: БНБ
Заседателната зала на централната банка.Снимка: БНБ

Българската народна банка (БНБ) запази нивото от 2% на антицикличния буфер, приложим към кредитни рискови експозиции, през третото тримесечие на 2025 г. заради продължаващата кредитна активност с експанзия на евтиното кредитиране.

Антицикличният капиталов буфер е макропруденциален инструмент, чиято основна цел е да послужи като защита на банковата система срещу потенциални загуби, произтичащи от натрупване на цикличен системен риск в периоди на прекомерен кредитен растеж, посочват от централната банка. С него се поставят ограничения върху разпределенията и се препоръчва какви да са стойностите за допълнителен собствен капитал.

От БНБ съобщават, че за оценката за нивото на антицикличния буфер се отчита референтният индикатор. Вземат се предвид насоките на Европейския съвет за системен риск, както и други показатели, които централната банка е преценила за подходящи за отразяване на цикличния системен риск.

По отношение на данните, свързани с референтния индикатор, към края на първото тримесечие на тази година съотношението кредит/БВП, изчислено според публикуваната на интернет страницата на БНБ методология, възлиза на 77,9%. Отклонението на показателя от дългосрочния тренд е отрицателно (28 процентни пункта), което съответства на нулева стойност на референтния индикатор за антицикличния буфер, пресмятат в централната банка.

Тъй като стандартният показател за отклонението на съотношението кредит/БВП от дългосрочния тренд не отразява адекватно тенденциите в цикличните рискове, при оценката за нивото на антицикличния буфер се вземат под внимание и допълнителни индикатори, фокусирани върху кредитния пазар, задлъжнялостта, пазара на недвижими имоти, както и общото състояние на икономическата среда.

Кредитната активност в сектора на домакинствата се запазва висока, особено в сегмента на жилищните кредити, като засиленото им предлагане от страна на кредитните институции създава условия за допълнително кредитно търсене. В краткосрочен план увеличението на кредитните обеми се отразява положително върху доходността на банковия сектор, но продължителните периоди на висок кредитен растеж създават предпоставки за потенциално нарастване на задлъжнялостта и акумулиране на кредитен риск в балансите на банките. От банковия регулатор предупреждават, че при неблагоприятни тенденции в икономическата среда способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните заеми и на разходите за обезценки.

От БНБ изискват кредитните институции да поддържат кредитни стандарти на база на набора, определен от управителния съвет на БНБ на 20 май 2024 г., както и на други показатели. Необходимо е кредитните институции да прилагат своевременно и адекватно провизиране, базирани на консервативни допускания, които отчитат рисковете при неблагоприятно развитие в икономическата среда, настояват от централната банка.

Investor.bg припомя, че през 2021 г. УС на БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1% от 1 октомври 2022 г. и на 1,5% от 1 януари 2023 г., като  през септември 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер бе увеличено допълнително на 2% в сила от 1 октомври 2023 г.

Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и несигурността в икономическата среда, антицикличният капиталов буфер на ниво от 2% през третото тримесечие на 2025 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още