IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ ще започне преглед на стратегията си след лятната ваканция

Оценката ще бъде извършена съвместно с 20-те национални централни банки от еврозоната

16:35 | 26.06.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка скоро ще започне следващия преглед на паричната си политика - процес, който може да определи бъдещите действия по отношение на лихвените проценти и реакцията на банката при кризи. Това твърдят източници на Bloomberg.

Оценката ще бъде извършена съвместно с 20-те национални централни банки от еврозоната и най-вероятно ще започне след лятната ваканция на ЕЦБ през август. Управителният съвет би искал да представи резултатите през втората половина на 2025 г.

Прегледът вероятно ще бъде по-кратък и по-малко мащабен от този, който приключи през 2021 г. - първият от почти две десетилетия. Но той може да включва дискусии за бъдещите движещи сили на инфлацията и поуките от неотдавнашните кризи и следователно може да има значителни последици.

Процесът стартира в момент, когато ЕЦБ обмисля колко бързо да облекчи политиката си след безпрецедентната серия от повишения на лихвените проценти с цел овладяване на рекордно ускорената инфлация. Тя започна да понижава разходите по заемите този месец, но не даде ясни индикации какво ще прави по-нататък.

Само преди няколко месеца, през март, ЕЦБ завърши 15-месечния преглед на оперативната си рамка, която определя начина на провеждане на паричната политика. Резултатът беше продължаване на сегашната система за насочване на лихвените проценти, като кредиторите ще имат по-голяма възможност да определят колко парични средства са им необходими, за да функционират.

За да приключи прегледът през следващата година, процесът трябва да започне скоро. Първите стъпки са предимно подготвителни - вероятно ще включват решения за работните потоци и работните групи. Миналия път 13 отделни работни направления разгледаха ключови области, включително измерване на инфлацията, инструменти на политиката и комуникация.

След като работните групи приключат анализите си, ще има задълбочени дискусии в съответните комисии на ЕЦБ и в Управителния съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още