IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: Трябва да овладеем фискалната експанзия и да намалим дефицита с 1% от БВП

Влизането в еврозоната през 2025 г. остава реален сценарий, посочи управителят на БНБ

15:22 | 26.06.24 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Необходимо е да овладеем устойчиво фискалната експанзия, тъй като тя действа проинфлационно. В контекста на 2024 г. това означава намаляване на бюджетния дефицит с около 1% от БВП. Това каза в интервю за БТА управителят на БНБ Димитър Радев след публикуването на редовните конвергентни доклади на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия (ЕК). На база тези доклади се определя готовността на държавите, които не членуват в еврозоната, да се присъединят към валутния блок. 

Управителят на БНБ заяви, че в сравнение с останалите оценявани страни, България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната.

В доклада е записано, че страната ни не отговаря единствено на критерия за ценова стабилност заради това, че инфлацията през май по хармонизираната методология на Евростат от 5,1% не съответства на референтното ниво от 3,3%. Страната ни е единствената сред останалите пет – Румъния, Полша, Чехия, Унгария и Швеция, която не отговаря само на един от критериите, докато несъответствието при останалите е поне по още два показателя.

По думите на Радев основните предпоставки за приемане на еврото през 2025 г. са две: "намаляване на фискалната експанзия и ограничаване на бюджетния дефицит през настоящата година с 1%", както и "проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие".

Според гуверньора на БНБ България може да отговори на инфлационния критерий и да се подаде искане за извънреден конвергентен доклад до края на тази година.

Димитър Радев коментира и последните промени в Конституцията, които са засегнати в конвергентния доклад. Според тях президентът при назначаване на служебен министър-председател има право да избере измежду десет души, заемащи висши държавни позиции, като в това число влизат управителят и подуправителите на БНБ.

В доклада на ЕЦБ се отбелязва, че при назначаване на някои от посочените лица от БНБ би възникнал конфликт на интереси и затова е необходимо управителят или подуправителят, поел отговорността да бъде служебен министър-председател, да подаде оставка.

Гуверньорът на централната банка посочи, че тези интерпретации съвпадат с неговата "публична позиция, че при съгласие от страна на управителя или съответно подуправител да заемат поста на служебен премиер, те трябва да напуснат заеманата от тях позиция в БНБ. Той смята, че е необходимо това да бъде експлицитно уредено в Закона за БНБ, и съобщи, че от централната банка вече са предприели необходимите стъпки.

Димитър Радев отбеляза, че оценката на ЕЦБ за предприетото от БНБ увеличение на минималните резерви за банковата ни система в конкретните условия "досега е еднозначно положителна и се потвърждава от постигнатите резултати в банковия сектор".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:51 | 26.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 3 дни
Така е ,с думи нищо не става ,спрете кранчето на банките относно кредитите и вдигнете лихвите по тях за да приключи всичко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още